Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vitatkozik a HVG és a rendőrség

2005.11.23. 18:17
Ki kit nem kérdezett meg, és ki kit nem hívott meg? Vita a HVG és az országos rendőr-főkapitányság között.

Torz képet adnak a "bűnös városok" statisztikái, ha csupán egyetlen adatot elemeznek és mindössze egyetlen év információból indulnak ki - mondta az Indexnek az országos rendőrfőkapitány, Bene László. Ő szerdán tartott sajtótájékoztatót a HVG "Fekete városok" című cikke alapján. A hetilap több kategóriában is rangsorolta a hazai településeket, és elsősorban a közvádas bűncselekmények számára hivatkozva állapította meg a sorrendet közöttük.

Ez a bűnügyi sorrend azonban a főkapitány szerint alkalmatlan a közbiztonsági helyzet illusztrálására. Viszont kiválóan félrevezetheti a befektetőket, gazdasági döntéshozókat és az ingatlanvásárlást fontolgatókat. Visegrádon és Tokajban például egyetlen bűneset sok szereplője "felnyomta" a statisztikát, miközben mindössze szerzői jogok megsértéséről és okirathamisításról volt szó e két településen, tehát a városok közbiztonságára semmiféle hatással nem lévő ügyek miatt jött ki - egy főre számítva - elképesztően rossz mutató. Erről egyébként korábban már az Index is beszámolt.

Bene László hozzátette, hogy Baktalórántháza esetében pedig a HVG elírt egy fontos adatot, az erőszakos bűncselekmények száma ugyanis itt nem 440 volt, hanem valójában 40. Bene hangsúlyozta, hogy egyetlen évnek az adatai azért lehetnek megtévesztőek, mert az egyszeri esetek elképesztő módon befolyásolhatják az összképet.

Kommunikációs problémák

Balogh István ezredes, az ORFK Bűnügyi Szolgálatának a főosztályvezetője azt is hangsúlyozta, hogy a rendőrségen készülő elemzések többnyire több éves periódust vesznek figyelembe, ahol kiegyenlítődnek az egyszeri hatások. Balogh az Indexnek elmondta, hogy a rendőrség saját elemzései egyébként nem egyszerű összefüggéseket mutatnak. Nemcsak a szegénység, hanem egy-egy térség kulturális háttere is befolyásolja a bűnözés elterjedtségét egy adott régióban, városban.

Bene László a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott a HVG kapcsán, hogy "örültünk volna, ha a cikk írója megkeresett volna minket". Bene nem értett egyet a HVG cikkében használt "bűnös város" kifejezéssel sem.

A sajtótájékoztatón a HVG-t képviselő újságíró elmondta: furcsának tartja, hogy nem kaptak meghívót erre a szerdai sajtótájékoztatóra - a kolléga egy ismerősétől kapta az információt, hogy lesz ilyen esemény. Az ORFK szerint mindössze technikai problémáról van szó, és nem szándékosan nem hívták meg a hetilap munkatársait az ő cikkük kapcsán tartott eseményre. Ugyanakkor az Index a HVG újságírójától megtudta, hogy általában öten kapják a szerkesztőség tagjai közül sms-ben a rendőrségi meghívókat, most azonban egyikükhöz sem érkezett ilyen szöveges üzenet, illetve meghívó.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft