Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Maffiaellenes ostrom Nápolyban

2004.12.07. 14:38
Megelégelte az egy év alatt százhúsz halálos áldozatot követelő nápolyi maffiaháborút az olasz belügyminisztérium. A csendőrség ezer kommandósa két külvárosban indított akciót. Secondiglianót már ellenőrzésük alá vonták, Scampiában még folyik az ostrom.

Ezer kommandóssal kezdett maffiaellenes akcióba az olasz csendőrség Nápoly két szegénynegyedében, Secondiglianóban és Scampiában hónapok óta tartó bandaháború leállítására, jelentette a BBC. A Di Lauro klán belső hatalmi harcai csak novemberben húsz emberéletet követeltek.

Helikopterekkel támadnak

A hajnal óta tartó akcióban eddig ötvenkét maffiózót, köztük a klánvezér Paolo Di Lauro fiát, Cirót is őrizetbe vették. A rendőrökkel és pénzügyörkommandósokkal is megerősített csendőrkatonák ellenőrzésük alá vonták Secondiglianót, Scampiát pedig "ostromolják", jelentette honlapján a Repubblica című napilap.

A lap tudósítása szerint a városrész felett helikopterek köröznek, a páncélozott ajtók feltöréséhez a csendőrök a tűzoltóság segítségét kérték.

Területszerző háború

A legutóbbi maffiagyilkosság két napja történt, a két halottal százhúszra nőtt a nápolyi maffia, a Camora tevékenységéhez kötött gyilkosságok száma az elmúlt évben. Egy, "szakadároknak" nevezett csoport hatalmi harcba keveredett a maffia vezetésével, és területszerző bandaháborút indított.

Az erőszak már-már elviselhetetlenné vált, a külvárosok iskoláit rácsokkal kellett védeni. A közfelháborodást látva Giuseppe Pisanu belügyminiszter szombaton ígéretet tett Nápoly megtisztítására a Camorától, írja a BBC. "El akarjuk pusztítani a Camorát, mindent bevetünk ennek érdekében", jelentette ki.