Frigyes
17 °C
25 °C

Interneten árverezik Ceausescuék tárgyait

2000.11.16. 15:38
Interneten is lehet licitálni az egykori román diktátor, Nicolae Ceausescu és felesége, Elena személyes javaira. A luxust kedvelő kommunista házaspár nem sajnálta az állam pénzét saját maga boldogulására költeni, külföldi utazásaik során is számos ajándékot kaptak.

A román diktátorházaspár vagyontárgyaiból állami cég az elmúl tíz év alatt hatszor rendezett árverést, ám most először az interneten is lehet árajánlatokat tenni, a szervezők ismertetése szerint november 20. és december 4. között. A múltbeli árverések többé-kevésbé sikeresek voltak, az eladott 1959 tárgy összesen több mint 100 millió forintnyi bevételhez juttatta a román államot.

Ajándék a Palesztin Felszabadító Szervezettől

A román kommunista vezér háta mögött látható, fából készített címert is elárverezik
A mostani árverésen közel 150 tárgy kerül a virtuális kalapács alá: ezek nagy része (81 db) ruházati cikk. Nicolae Ceausescu utolsóként megmaradt jellegzetes sapkájának kikiáltási ára átszámítva 2500 Ft. A Román Kommunista Párt kongresszusain díszelgő, fából készült címerért induláskor több mint 600 ezer forintot kérnek. A Ceausescu házaspár utolsó autójának - egy Renault 25-ösnek - árverése 1,4 millió forintról indul. A kikiáltási tárgyak között szerepel majd két asztalterítő is, melyet Ceausescuné magától a Palesztin Felszabadító Szervezettől kapott ajándékba.

Az árverésen való részvétel feltétele a több mint 6000 forintos belépési díj kifizetése, a téteket 10 százalékként lehet növelni. A licit december 4-én ér véget, a győzteseket is akkor ismertetik.

A Kárpátok Géniusza

Nicolae Ceausescu 1965-ben, Gheorghe Gheorghiu Dej halála után lett Románia vezetője. A nyugati országok azért kedvelték, mert látszólagosan szovjetellenes politikát folytatott. Így két amerikai elnök, Richard Nixon és Jimmy Carter is meghívta őt Amerikába. 1974-ben életre szóló elnökséget szavaztatott meg magának. Országát kemény kézzel vezette, a hírhedt titkosrendőrség, a Szekuritáté minden politikai ellenfelét megsemmisítette. A személyét dícsőitő kultuszt ázsai kommunista barátai példájára honosította meg Romániában: a legsikeresebb udvari költője a 'Kárpátok géniuszának' nevezte el a vezért.

A 60-as években az ország népességének növelése érdekében megtiltotta az abortuszt, a fogamzásgátló eszközök használatát. A szocialista gazdasági menedzsment miatt a '80-as évek elejére Románia nagymennyiségű külföldi adósságot halmozott fel, a lakosság ellátásában alapvető hiányok léptek fel. 1989 decemberében kitört népfelkelés a diktátor házaspárt elsöpörte, a katonai törvényszék halálra ítélte és kivégezte.