Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Vörösre festették Churchill szobrát

2003.07.08. 07:23
Vörös festékkel öntötték le a hét végén Winston Churchill egykori brit miniszterelnök mellszobrát - értesült a Magyar Hírlap. A műalkotás alig két hetet állhatott háborítatlanul a budapesti Városligetben.
A szobor gondozója, a Budapest Galéria igazgatója, Zsigmond Attila a napilapnak elmondta: minden ilyen esetben feljelentést tesznek, de a rendőrség csak elvétve találja meg az elkövetőket, akik évente több millió forint kárt tesznek a köztéri szobrokban. A Churchill-szobor helyreállítási költségeit 200-300 ezer forintra becsüli Zsigmond Attila.

A Budapest Galéria igazgatója szerint a vandálokat valószínűleg az öncélú rongálás motiválja, s nem valamiféle ideológia. Ha mégis, akkor politikailag igen tájékozatlanok a szoborrombolók. A XVIII-XIX. században élt zeneszerző, Franz Joseph Haydn szobrára például egyszer a "te rohadt fasiszta" szöveget fújták fel - írja a Magyar Hírlap.

A június 24-ei szoboravatáson részt vett a szoborállítást kezdeményező John Lukacs, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar származású történész, a kezdeményezést felkaroló Kovács László külügyminiszter és Demszky Gábor főpolgármester, továbbá Hiller István kulturális miniszter, Nigel Thorpe brit nagykövet és Oláh György kémiai Nobel-díjas professzor.