Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Négymillió kínai víz nélkül

2005.11.23. 13:51
Tíz nappal egy vegyi üzemben bekövetkezett robbanás után a kínai hatóságok elzárták egy négymilliós város vízellátását. Előzetesen egy szót sem szóltak a mérgezésről, a vízhálózat lezárását is rutin karbantartásnak próbálták beállítani.

Négymillió ember maradt víz nélkül Észak-Kínában, Harbin városában. A városi vízszolgáltató első közleménye szerint rutinszerű karbantartás miatt kellett lezárni a vízvezetéket, valójában azonban egy tíz nappal ezelőtti robbanás következtében mérgező benzol került a Szunghua folyó vízébe.

A robbanás Csilinben, Habrintól 380 kilométerre történt. A vegyi üzemben bekövetkezett balesetben hatan vesztették életüket, a város tízezer lakóját kellett kitelepíteni. A hivatalos jelentések akkor nem említették, hogy szennyezés kerülhetett a vízbe. A sajtójelentések viszont halpusztulásról számoltak be a város közelében.

A harbini hatóságok az első eltusolási kísérletek után tett nyilatkozatai szerint a vizet csak négy napra zárják le, ezt azonban a vízművek a BBC-nek nem tudta megerősíteni. A brit hírcsatornának egy amerikai cserediák édesanyja elmondta, hogy fia beszámolói szerint már tíz napja figyelmeztették őket, hogy a víz mérgező lehet.

A BBC beszámolói szerint a harbiniak egyáltalán nem bíznak a városvezetésben, emiatt pánik tör ki. Egyrészt felvásárolták a vízkészleteket - bár az amerikai cserediák édesanyja szerint üdítők szinte korlátlanul kaphatóak -, másrészt egy elkerülhetetlen földrengésről is hírek kezdtek terjedni, ami miatt több százan az utcán éjszakáztak. Harbin Kína leghidegebb városa, a héten -12°C volt az éjszakai átlaghőmérséklet.

Egy, a BBC-nek nyilatkozó kínai emigráns szerint a harbini hatóságok a bírálatok ellenére kínai szinten tisztességesen jártak el. Mint mondta, a Szunghua szennyeződése a folyó menti városok mindegyikét érinti, Harbinon kívül azonban sehol sem történt semmilyen megelőző intézkedés. Az is igaz, hogy Harbinon kívül nincs más nagyváros a folyó mentén.

Harbinban közben szükségállapothoz hasonló körülmények uralkodnak. A vízhiányt napi 14 millió liter palackozott víz beszállításával próbálják enyhíteni. A vízművek egyik vezetője szerint a helyi lakosok minden létező tárolóeszközben vizet halmoztak fel. A vállalat hivatalosan azonban nem kívánta kommentálni a történéseket, írja a BBC.