Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tizenkét évet kaphat Zalatnay

2002.12.08. 12:38
Zalatnay Sarolta, a több tízmilliós csalássorozattal vádolt énekesnő büntetőperében péntekre tűzte ki az ítélethirdetést a Fővárosi Bíróság (FB).
A tervek szerint hétfőn tanúkat hallgatnak meg, szerdán kerül sor a perbeszédekre, a pénteki tárgyaláson pedig határozathozatal várható. Akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható a vádbeli cselekmények miatt.

Az elsőfokú büntetőper utolsó szakaszában Zalatnay Sarolta többször is ígéretet tett arra, hogy a kár egy részét megtéríti. Ez, amennyiben a vádlott bűnösségét állapítja meg a bíróság, a büntetéskiszabásnál is fontos szempont lehet. Ám az ígéretek nem teljesültek és a legutóbbi, szeptemberi tárgyaláson már meg sem jelent a művésznő. Távolmaradását ügyvédje orvosi igazolással mentette ki.

Komplex orvosi vizsgálat

Ekkor az FB elrendelte Zalatnay Sarolta komplex orvosi vizsgálatát, amely kiterjed sok más mellett arra, hogy a művésznő képes-e egyáltalán megjelenni a tárgyalásokon, de arra is, hogy milyen a börtöntűrő képessége.

Zalatnay Sarolta az eljárás során jórészt tagadta bűnösségét és azt hangsúlyozta, hogy szándékosan nem akart senkinek kárt okozni, továbbá védekezett azzal is, hogy saját vállalkozásainak tetemes behajthatatlan kintlevőségei voltak.

Csalás, magánokirat-hamisítás

A tavaly márciusban kezdődött elsőfokú büntetőperben az ügyészség 1996-97-es cselekmények miatt vádolja hitelezési csalással, továbbá tartozás fedezetének elvonása, gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása, illetve magánokirat-hamisítás bűncselekményével a művésznőt.

Az ügyészség szerint a Zalatnay Sarolta által akkoriban vezetett cégek pénzügyi nehézségei, behajthatatlan kintlevőségei miatt az énekesnő magas kamatra vett fel sok tízmillió forintnyi hitelt több tucat magánszemélytől.

Fiktív autóvásár

A hitelfelvételeket Zalatnay Sarolta részben saját maga személyesen intézte, részben viszont közvetve, az A és M Pénzügyi Tanácsadó Kft.-n keresztül. A cég két alapítója, illetve egy a kft. nevében ügyvédként eljáró személy szintén vádlott az ügyben.

Az ügyészség szerint az A és M Kft. hirdetésben toborozta a befektetőket és a tőkeigénylőket, s extraprofitot garantált szerződéseket ígérve nekik.

Egy másik ügyben az ügyészség szerint Zalatnay Sarolta fiktív gépkocsi-adásvételi szerződéssel teremtett fedezetet többmilliós hitelhez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!