Alfréd
-3 °C
3 °C

Felgyújtották a budapesti cigány kulturális központot

2006.11.06. 10:43
Hétfő hajnalban lángok csaptak fel az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ épületének két emeletén.

Tűz ütött ki az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ használaton kívvüli épületében, Budapesten. A tizedik kerületi Gyömrői út 103-ban lévő épület hétfőn hajnalban gyulladt ki.

A tűz a ház két emeletén pusztított, égtek a berendezési tárgyak, égett a színházteremben a színpad, a zenekari árok, az épület hosszanti oldalain az ablakeretek is lángoltak, mondta el az Indexnek Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője.

Mivel a tűz egymástól különálló gócpontokban keletkezett, ebből a tűzoltók gyújtogatásra következtetnek.

Az épület, amelyben korábban az információs központ működött, az Országos Cigány Önkormányzat(ÖCO) tulajdona. Kolompár Orbán, az ÖCO elnöke vidékről a tűz helyszínére sietett. Mint azt Kolompár Indexnek elmondta, az épületben ez év januárjáig működött a művelődési központ, de a fűtési rendszer rossz állapota miatt a bezárásról és eladásáról döntöttek.

A lángok hajnalban, röviddel öt óra után csaptak fel, a tűzoltók négy vízsugárral láttak neki az oltásnak, és reggel fél hétre sikerült megfékezni a tüzet. Az utómunkák a kora délelőtti órákban fejeződtek be. Személyi sérülés nem történt, tette hozzá Molnár Péter. A rendőrség rongálás gyanújával indított nyomozást, értesült a HavariaPress.

Kolompár Orbán az MTI-nek elmondta: az OCÖ közgyűlése előző évben döntött arról, hogy értékesíti az épületet. A határozat óta eltelt egy év, így a közgyűlésnek e heti szerdai ülésén újra foglalkoznia kell az üggyel. A testületnek a korábbi döntést meg kell erősítenie vagy vissza kell vonnia. Lehet, hogy ezzel állhatnak összefüggésben a történtek, jegyezte meg az OCÖ elnöke, aki szerint az is lehet, hogy a gyújtogatás üzenet a romáknak.

A központban negyedévente tartottak rendezvényeket. Kolompár úgy értesült, hogy az épület négy különböző pontjáról indult a tűz. Amennyiben a szakértői vizsgálat szándékos gyújtogatás állapít meg, akkor az OCÖ feljelentést tesz, tette hozzá Kolompár Orbán.