Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Colorado lángokban

2002.06.11. 11:35
Mintegy negyvenezer ember evakuálását készítették elő Colarado szövetségi államban, mert már mintegy 40 ezer hektáron ég az erdő a gyorsan terjedő tűz miatt. Az államban több helyen is pusztítanak a lángok, és már Denver déli elővárosait is fenyegetik.
A tűz az erős szél, a magas hőmérséklet, és az alacsony páratartalom miatt rendkívül gyorsan terjed a sűrű erdőségekben Colorado középső részén. Eddigi adatok szerint egy őrizetlenül hagyott tábortűz lobbantotta lángra a környéket Denvertől mintegy 60 kilométerre. A tűzoltó parancsnok szerint lángok magasan felkúsztak a fákra, így a nehezíti a tűzoltók bejutását a körzetbe. Az állam kormányzója szerint a tűz kiterjedése a 60 ezer hektárt is elérheti kedd estére. Az oltás költsége körülbelül egymillió dollár naponta, de az időjárási körülmények nehezítik a tűz lokalizálását.

Több ezer embert evakuáltak

A hatóságok részletes, többlépcsős terveket dolgoztak ki a Denver délnyugati lakónegyedeinek kiürítésére. A legveszélyeztetettebb lakónegyedeket csak füves síkságok választják el a lángoktól, ezért vasárnap mintegy 3000 embert evakuáltak innen. Hétfőn újabb több száz háztartást ürítettek ki a tűz terjedése miatt és több fő utat is lezártak a környéken.

14 tűzoltó halt meg

Pillanatnyilag négy nagyobb erdőtűz pusztít Coloradoban. A másik nagy tüzet az állam nyugati részén Glenwood Springs mellett sikerült lokalizálni. Ezen a területen 14 tűzoltó vesztette életét 1994-ben, amikor a szélirány hirtelen megváltozott, és csapdába ejtette őket. Feltételezések szerint ezt a tüzet egy az 1970-es évek óta izzó, fölalatti szénréteg okozta. Eddig 40 ház vált a lángok martalékává ebben a körzetben, és körülbelül kétezer embert telepítettek ki. A Vöröskereszt helyi képviselője szerint eddig körülbelül 200 embert fogadtak be állomásukra, akiknek szállást és ellátást biztosítanak. Hozzátette, hogy sok ember mindenét elvesztette a tűzben