Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Colorado lángokban

2002.06.11. 11:35
Mintegy negyvenezer ember evakuálását készítették elő Colarado szövetségi államban, mert már mintegy 40 ezer hektáron ég az erdő a gyorsan terjedő tűz miatt. Az államban több helyen is pusztítanak a lángok, és már Denver déli elővárosait is fenyegetik.
A tűz az erős szél, a magas hőmérséklet, és az alacsony páratartalom miatt rendkívül gyorsan terjed a sűrű erdőségekben Colorado középső részén. Eddigi adatok szerint egy őrizetlenül hagyott tábortűz lobbantotta lángra a környéket Denvertől mintegy 60 kilométerre. A tűzoltó parancsnok szerint lángok magasan felkúsztak a fákra, így a nehezíti a tűzoltók bejutását a körzetbe. Az állam kormányzója szerint a tűz kiterjedése a 60 ezer hektárt is elérheti kedd estére. Az oltás költsége körülbelül egymillió dollár naponta, de az időjárási körülmények nehezítik a tűz lokalizálását.

Több ezer embert evakuáltak

A hatóságok részletes, többlépcsős terveket dolgoztak ki a Denver délnyugati lakónegyedeinek kiürítésére. A legveszélyeztetettebb lakónegyedeket csak füves síkságok választják el a lángoktól, ezért vasárnap mintegy 3000 embert evakuáltak innen. Hétfőn újabb több száz háztartást ürítettek ki a tűz terjedése miatt és több fő utat is lezártak a környéken.

14 tűzoltó halt meg

Pillanatnyilag négy nagyobb erdőtűz pusztít Coloradoban. A másik nagy tüzet az állam nyugati részén Glenwood Springs mellett sikerült lokalizálni. Ezen a területen 14 tűzoltó vesztette életét 1994-ben, amikor a szélirány hirtelen megváltozott, és csapdába ejtette őket. Feltételezések szerint ezt a tüzet egy az 1970-es évek óta izzó, fölalatti szénréteg okozta. Eddig 40 ház vált a lángok martalékává ebben a körzetben, és körülbelül kétezer embert telepítettek ki. A Vöröskereszt helyi képviselője szerint eddig körülbelül 200 embert fogadtak be állomásukra, akiknek szállást és ellátást biztosítanak. Hozzátette, hogy sok ember mindenét elvesztette a tűzben

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!