Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Tízemeletes háznak csapódott Iránban egy katonai repülő

2005.12.06. 12:38
Lakóövezetre zuhant Teheránban az iráni hadsereg egy szállítógépe. A ház egy része összedőlt, a gépen 106-an utaztak, a házban legalább huszonöten vesztették életüket, a sérültek száma több tucat.

Legalább százhuszan vesztették életüket, amikor lakott területre zuhant egy iráni katonai repülő. Az órák előrehaladtával egyre több sérültről érkeztek hírek, a legfrissebb jelentések szerint több tucatnyi embert szállítottak súlyos sérüléssel a kórházakba. Egy városi vezető szerint a házban - ahova a gép csapódott - 250-en laktak. A mentés még jelenleg is zajlik.

A gépen az első hírek szerint 84 utas és 10 fős személyzet utazott, kedd este már 106 emberről számolt be az MTI.


Egy amerikai C-130 Hercules

A gép egy tízemeletes lakóházba csapódott. "Borzalmas itt, fuldoklom" - nyilatkozta a Vörös Félhold a helyszínen tartózkodó munkatársa, Sahram Alamdari a Reutersnek. Sem az ott élő, de szerencséjükre távol lévő lakókat, sem az újságírókat nem engedik a roncsok és az épület közelébe.

Kényszerleszállás közben

Több forrás egybehangzó jelentései szerint a lezuhant gép kigyulladt, és a tízemeletes épület is lángokban állt. A becsapódás előtt a gép átszakította a lakóház gázvezetékét. A füstben a ház hét lakója a helyszínen életét vesztette.


Galéria

A pilóta a katasztrófa előtt a hajtómű meghibásodását jelentette. A gép a dél-iráni Bandar-Abbászba tartott, de a műszaki hiba miatt visszafordult, és kényszerleszállást akart végrehajtani a Teherán délnyugati részén lévő Mehrábád repülőterén, amikor a repülőtér közelében lévő lakónegyedre zuhant.

A gépen volt negyven újságíró és televíziós technikus is, akik egy Dél-Iránban tartott hadgyakorlatra utaztak tudósítani. A rendőrség feltételezése szerint az áldozatok között van a hadsereg több magas rangú parancsnoka is.

Katonai gép legutóbb 2003 februárjában zuhant le Iránban. Az Il-76-os fedélzetén tartózkodó mind a 276 forradalmi gárdista életét vesztette, írja a Guardian.