Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Erős földrengés Costa Ricában, 14 halott

2009.01.09. 06:30
6,2-es erejű földrengés rázta meg csütörtökön Costa Ricát, a természeti csapást kétszáz utórengés követte a következő órákban. A földrengés jelentős károkat okozott.

Erős földrengés rázta meg csütörtökön Costa Rica középső részét: a Richter-skála szerint 6,2-es erősségű földmozgás következtében legkevesebb tizennégyen életetüket vesztették, kétszázan megsérültek, és jelentős anyagi károk keletkeztek.

A földmozgás epicentruma a Poás vulkántól mintegy tíz kilométerre keletre, fészke pedig a földfelszín alatt 30 kilométer mélységben volt. A 2708 méter magas vulkán a közép-amerikai ország egyik fő turisztikai célpontja, egy 6500 hektáros nemzeti parkban fekszik, a fővárostól, San Josétól mintegy 60 kilométerre északkeletre.

A mintegy 40 másodperces földrengést, amelyet az egész országban és Nicaraguában is érezni lehetett, körülbelül kétszáz utórengés követte a következő órákban. A hatóságok kizárták, hogy a földrengés kapcsolatban állna a vulkáni tevékenységgel.

A polgári védelem tájékoztatása szerint a földrengés jelentős károkat okozott az infrastruktúrában és az épületekben. Betörtek ablakok, darabok szakadtak le házak plafonjaiból, repedések keletkeztek az utakon és a falakon, a főváros egy részében megszakadt az áram- és a telefonszolgáltatás. A hatóságok arra figyelmeztették az autósokat, hogy a hegyekkel szabdalt területen földcsuszamlások várhatók, és beszakadhat az aszfalt az utakon.

A polgári védelem a négy központi tartományban - Alajuela, San José, Cartago és Heredia - vörös riadót rendelt, amivel készültségbe helyezte helyi kirendeltségeit. A legnagyobb károkat az epicentrumhoz legközelebb fekvő településekről, San Pedro de Poásból és Vara Blancából jelentették. Ez utóbbiban közel 300 külföldi és hazai turista rekedt egy megrongálódott szállodában, de sértetlenek maradtak.

A fővárosban, San Joséban kiürítették a közintézményeket, köztük a pénzügyminisztériumot is. A nemzetközi repülőtér elővigyázatosságból felfüggesztette a működést. A helyi idő szerint csütörtök délután 13 óra 19 perckor bekövetkezett földrengés pánikot keltett, sok ember ijedtében az utcákra rohant. A földmozgásnak további 250 utórezgése volt. A mentőalakulatok szerint sokan eltűntek, pontos számukat egyelőre nem tudják.

Két kislányt földcsuszamlás ölt meg: ők a vulkán közelében cukorkákat árultak turistáknak, és nem tudtak elfutni a hegyoldalról lezúduló földtömeg elől.

Costa Ricában tavaly több mint 4700 földrengést regisztráltak, de ebből mintegy hatvan volt olyan erős, hogy a lakosság is megérezte.

  • Vennék
  • Hírek