Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar-kínai-osztrák csalóbanda bukott le

2007.10.22. 14:21
Hamis papírokkal importált az Európai Unióba kínai textilárut és cipőket az a banda, amelyre hétfőn csaptak le az osztrák hatóságok, valamint az Európai Unió Csalásellenes Hivatala, az OLAF.

A magyar, kínai és osztrák állampolgárokból álló csoport hamis számlákkal, a valós értéknél olcsóbban tüntette föl a közösség területére érkező árut.

Az OLAF szakemberei szerint több millió euróra tehető az okozott kár. Az EU-ba egyébként kínai textiltermékeket és lábbeliket csak meghatározott mennyiségben lehet behozni. A csalók ezt a szabályt is áthágták.

A csoport gyakorlata az volt, hogy az áru megérkezett az egyik uniós országba, ahol elvámolták azt, majd az ÁFA megfizetése nélkül továbbküldték egy másik EU-s tagállamba.

A legtöbb esetben a címzettek nemlétező személyek voltak, illetve olyan cégek, amelyek a küldemény kézhezvétele után eltűntek. Az OLAF adatai szerint ez a módszer egyre terjed az unió tagállamaiban.