Ágnes
2 °C
11 °C

A gyerekéből evett a cseh anya

2008.06.21. 13:26
Egy cseh anya hónapokig kínozta a saját gyerekeit a Grál Mozgalom néven emlegetett szekta utasítására. A kisebbik fiú húsából több családtag evett. Magyarországon csak Grál Világa Alapítvány van, akik a Grál Mozgalom alapjául is szolgáló könyvet terjesztik.

Sírva ismerte be tettét az a 31 éves cseh anya, aki a házuk pincéjében hónapokig láncon tartotta a fiát, és a rokonokkal együtt a húsából is evett, írja a The Sun című brit bulvárlap. Az elvált nő több helyen lenyúzta a hétéves Ondrej Mauerova bőrét, és a fiút a kilencéves testvérével együtt rendszeresen kínozták és verték a kurimi házukban, Brno közelében.

"Szörnyű dolgok történtek, nem értem, hogy engedhettem ezt meg" - mondta a helyi bírósági tárgyaláson az anya, aki azt állítja, hogy agymosás áldozata lett. A gyerekkínzásokat sms-ben irányította a Grál Mozgalom néven emlegetett szekta egyik vezetője, akit Doki álnéven ismertek. A kínzásban többek között az anya testvére is részt vett. Rajtuk kívül még három másik vádlott áll majd bíróság elé.

Csak a véletlen buktatta le őket

A testvéreket tavaly májusban azután szabadították ki a rendőrök, hogy a szomszéd kamerával ellátott babafigyelő rendszere lebuktatta őket: a férfi monitorján a saját gyereke helyett a meztelenül leláncolt Ondrej jelent meg. A gyerek kínzását ugyanis webkamerával vették, és ezt fogta a babafigyelő rendszer.

A rendőrök ezt követően rajtaütöttek a házon, és a két kisfiún kívül egy lányt is kiszabadítottak, aki a család 13 éves fogadott lányának mondta magát. Barbora Skrlováról később kiderült, hogy valójában 34 éves, maga is részt vett a fiúk megkínzásában, és a Grál Mozgalomhoz kötődő szekta tagja. Eddigre viszont megszökött a nevelőintézetből, végül Norvégiában kapták el, ahol 13 éves fiúnak adta ki magát. Barbora apja sokáig Chan néven vezette a szektát, 1980-ban váltak ki a Grál Mozgalomból, majd Roselin von Sass eszméire építették fel a saját szervezetüket.

Egy másik, a Grál Mozgalom tanításait követő cseh szekta idén májusban azzal került be a bulvárhírekbe, hogy egy 74 éves szellemi vezetőjük két évtizeden keresztül rabszolgaként dolgoztatott öt nőt. "Abban hiszünk, hogy a tetteiért mindenki önállóan felel, ezért a szektákra jellemző tevékenységek ellenkeznek a tanításinkkal" - szólalt meg akkor a Grál Mozgalom csehországi vezetője, Artur Zatloukal, aki elítélte az idős férfi tetteit.

A Grál Világa Magyarországon

A Grál Mozgalom a 40-es években indult Németországban, és Az igazság fényében: Grál-üzenet című könyv inspirálta, amit Oskar Ernst Bernhardt írt. Egy Grál Világa Alapítvány Magyarországon is létezik, és Bernhardt könyvét ők is kiadják. Az alapítvány elnöke viszont még nem hallott a csehországi esetről. "Ez valami félreértés lehet" - mondta Kovács Miklós arra, hogy a hirado.hu-n egy kalap alá vették a két szervezetet. Az alapítvány elnöke hozzátette, hogy hamarosan egy sajtótájékoztatót is tartanának a félreértés tisztázására.

"Magyarországon nem lehet mozgalomról beszélni, egy alapítvány van, aminek az a célkitűzése, hogy a Grál-üzenet magyarul is elérhető legyen - mondta el még Gimesi Adrienne, akinek a közvetítésével a könyv Magyarországra került, és aki az Osho-könyvekhez hasonlította az írást. - Ezt a könyvet legalább tizenöt nyelvre lefordították, és a teremtés törvényeit magyarázza, a szellemi fejlődésről szól. Ennek semmi köze nincs a Csehországban történtekhez."