Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Németek ellen vetettek volna be kommandókat a csehszlovákok

2007.02.10. 10:59
A hetvenes években nyugati, elsősorban NSZK-beli célpontok ellen képeztek ki kommandósokat az egykori Csehszlovákiában. Egy prágai lap friss cikke szerint az akkoriban kiépített ügynökhálózat időközben kimúlt.

Nyugat-Németországi bevetésre készített elő különleges kommandókat a hetvenes években a csehszlovák Katonai Kémelhárítás (VKR), amely a korabeli kommunista Állambiztonsági Hivatal (STB) részeként működött. A szupertitkos egységek tagjait emberrablásokra, gyilkosságokra és szabotázsakciók végrehajtására képezték ki - írja a legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes szombati kiadásában.

A katonai hírszerzés levéltárában bukkantak a feljegyzésekre

A nyugati világban bevetendő kommunista kommandókról szóló információkat a jelenlegi katonai hírszerzés levéltárában fedezték fel. Az egykori ügynökök nevét azonban a hivatal nem hozza nyilvánosságra, mert az megkárosíthatná Csehország érdekeit.

Az újság szerint mintegy száz személy kapott olyan kiképzést, hogy képes legyen nyugat-németországi bevetésre, ahol olyan feladatok teljesítésére kellett volna alkalmasnak lenniük, mint a politikai, katonai és gazdasági élet kulcsszereplőinek az elrablása, illetve megsemmisítése vagy fontos katonai objektumok elfoglalása.

Kimúlt a csehszlovák ügynökhálózat?

Az egykori csehszlovák kémelhárítás kiépített egy ügynökhálózatot is Németországban, amely bevetés esetén segítette volna a kommandósokat. Szakértők úgy vélik, hogy ez az ügynökhálózat időközben szétesett és kimúlt - olvasható a lapban.

"A különleges rendeltetésű csoport még a VKR keretein belül is rendkívül titkosnak számított, amelyről az STB központi nyilvántartásában semmiféle bejegyzések nem találhatóak. A kémelhárításon belül is csak néhány személy tudott az elképzelésekről" - állítja Milan Macák történész, aki a katonai kémelhárítás múltját kutatja. A levéltárban most azokat a füzeteket találták meg, amelyeket ezeknek az embereknek a kiképzéséről vezettek parancsnokaik.

Civil foglalkozások

Az egység tagjai civil foglalkozást űztek, idegen nyelveket is beszéltek, kitűnő erőnléttel rendelkeztek, s rendszeres kiképzéseken vettek részt. "Nevüket nem szabad nyilvánosságra hozni. Ma ezek az emberek senkinek nem ártanak. Nevük nyilvánosságra hozatala kárt okozhatna a Cseh Köztársaság érdekeinek" - mondta Macák.

A felfedezett dokumentumokból ugyanakkor az is kiderül, hogy a korabeli katonai kémelhárítás nagy segítséget nyújtott a szovjet hadseregnek is Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállásánál. "A Katonai Kémelhárítás segítsége nélkül a megszállás nem zajlott volna le olyan simán" - állítja Miroslav Krejcík, a mai cseh katonai hírszerzés főnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!