Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németek ellen vetettek volna be kommandókat a csehszlovákok

2007.02.10. 10:59
A hetvenes években nyugati, elsősorban NSZK-beli célpontok ellen képeztek ki kommandósokat az egykori Csehszlovákiában. Egy prágai lap friss cikke szerint az akkoriban kiépített ügynökhálózat időközben kimúlt.

Nyugat-Németországi bevetésre készített elő különleges kommandókat a hetvenes években a csehszlovák Katonai Kémelhárítás (VKR), amely a korabeli kommunista Állambiztonsági Hivatal (STB) részeként működött. A szupertitkos egységek tagjait emberrablásokra, gyilkosságokra és szabotázsakciók végrehajtására képezték ki - írja a legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes szombati kiadásában.

A katonai hírszerzés levéltárában bukkantak a feljegyzésekre

A nyugati világban bevetendő kommunista kommandókról szóló információkat a jelenlegi katonai hírszerzés levéltárában fedezték fel. Az egykori ügynökök nevét azonban a hivatal nem hozza nyilvánosságra, mert az megkárosíthatná Csehország érdekeit.

Az újság szerint mintegy száz személy kapott olyan kiképzést, hogy képes legyen nyugat-németországi bevetésre, ahol olyan feladatok teljesítésére kellett volna alkalmasnak lenniük, mint a politikai, katonai és gazdasági élet kulcsszereplőinek az elrablása, illetve megsemmisítése vagy fontos katonai objektumok elfoglalása.

Kimúlt a csehszlovák ügynökhálózat?

Az egykori csehszlovák kémelhárítás kiépített egy ügynökhálózatot is Németországban, amely bevetés esetén segítette volna a kommandósokat. Szakértők úgy vélik, hogy ez az ügynökhálózat időközben szétesett és kimúlt - olvasható a lapban.

"A különleges rendeltetésű csoport még a VKR keretein belül is rendkívül titkosnak számított, amelyről az STB központi nyilvántartásában semmiféle bejegyzések nem találhatóak. A kémelhárításon belül is csak néhány személy tudott az elképzelésekről" - állítja Milan Macák történész, aki a katonai kémelhárítás múltját kutatja. A levéltárban most azokat a füzeteket találták meg, amelyeket ezeknek az embereknek a kiképzéséről vezettek parancsnokaik.

Civil foglalkozások

Az egység tagjai civil foglalkozást űztek, idegen nyelveket is beszéltek, kitűnő erőnléttel rendelkeztek, s rendszeres kiképzéseken vettek részt. "Nevüket nem szabad nyilvánosságra hozni. Ma ezek az emberek senkinek nem ártanak. Nevük nyilvánosságra hozatala kárt okozhatna a Cseh Köztársaság érdekeinek" - mondta Macák.

A felfedezett dokumentumokból ugyanakkor az is kiderül, hogy a korabeli katonai kémelhárítás nagy segítséget nyújtott a szovjet hadseregnek is Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállásánál. "A Katonai Kémelhárítás segítsége nélkül a megszállás nem zajlott volna le olyan simán" - állítja Miroslav Krejcík, a mai cseh katonai hírszerzés főnöke.