Vilhelmina
11 °C
28 °C

Fegyvercsempész csoportra csapott le a 'magyar FBI'

2004.09.15. 13:54
A rendőrség egy magyar-szerb bűnözői társaságot számolt fel hétfőn, akik a gyanú szerint fegyvereket csempésztek hazánkba. Azt még tisztázni kell, hogy pontosan honnan érkeztek a fegyverek, hány darab fegyvert sikerült behozni Magyarországra, és milyen bűncselekményekhez kívánták felhasználni azokat.
A Nemzeti Nyomozó Iroda kiterjedt felderítő tevékenység után, a határőrséggel, a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a Bács-Kiskun és a Veszprém megyei rendőr-főkapitányságokkal szoros együttműködésben felszámolt egy nyolcfős, magyar-szerb bűnözői társaságot, aminek tagjai a rendőrség gyanúja szerint Szerbiából lőfegyvereket hoztak be hazánkba.

Nyolc csempész

A kétszáz rendőrt megmozgató akcióban hétfőn öt embert fogtak el a kommandósok, miután augusztus negyedikén három társukat Kecskeméten őrizetbe vették, és azok kihallgatása után eljutottak a fegyvercsempész banda többi tagjához is. A Bács-Kiskun megyei megyeszékhelyen elfogott férfiak gépkocsijában hat lőfegyvert és körülbelül száz lőszert találtak, ezzel rábukkanva a fegyvercsempészet nyomaira.

Mint az a rendőrség szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, az öt, hétfőn elfogott férfira egyszerre csaptak le. Az MTI korábbi értesülése szerint a Budapesten őrizetbe vett férfiakat kedden délután erős rendőri biztosítás mellett a Kecskeméti Városi Bíróságra vitték, a HavariaPress úgy tudja, hogy két férfit a Balatonnál állítottak elő. Az elfogottak közül volt aki azóta már vallomást is tett. Az előzetes letartóztatásban lévő csempészek ellen a büntetőeljárás megindult, a rendőrség házkutatásokat tartott, amelyek során további bizonyítékok, illetve egy vizsgálatra szoruló, lőfegyvernek tűnő tárgy került elő.

Az Energol-szál

A nyomozás még nem fejeződött be, egyelőre nem tisztázódott, hogy pontosan honnan érkeztek a fegyverek Magyarországra, hány darab fegyvert sikerült behozni a hatóságok megkerülésével, és milyen bűncselekményekhez kívánták felhasználni azokat, mondta el újságíróknak Krajnyák Péter rendőr-őrnagy. Azt, hogy a nyolc férfi - közülük két szerb-montenegrói - bűnszervezetet alkottak, korai lenne kijelenteni, annyi bizonyos, hogy korábban többük is a rendőrség látókörébe került már valamilyen más bűncselekménnyel kapcsolatban.

A sajtóban fölröppent hírt, ami szerint az úgynevezett "Energol-ügy" egyik gyanúsítottja is az elfogottak között van, nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni, de annyit elmondott Zsombok György, a bűnügyi főosztály vezetője, hogy visszamenőleg megvizsgálják, lehettek-e abban az ügyben fegyverekkel kapcsolatos szálak. Irategyesítésről, azaz a két ügy összevont kezeléséről egyelőre nincs szó, hangzott el.