Árpád
-2 °C
4 °C

Fegyvercsempész csoportra csapott le a 'magyar FBI'

2004.09.15. 13:54
A rendőrség egy magyar-szerb bűnözői társaságot számolt fel hétfőn, akik a gyanú szerint fegyvereket csempésztek hazánkba. Azt még tisztázni kell, hogy pontosan honnan érkeztek a fegyverek, hány darab fegyvert sikerült behozni Magyarországra, és milyen bűncselekményekhez kívánták felhasználni azokat.
A Nemzeti Nyomozó Iroda kiterjedt felderítő tevékenység után, a határőrséggel, a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a Bács-Kiskun és a Veszprém megyei rendőr-főkapitányságokkal szoros együttműködésben felszámolt egy nyolcfős, magyar-szerb bűnözői társaságot, aminek tagjai a rendőrség gyanúja szerint Szerbiából lőfegyvereket hoztak be hazánkba.

Nyolc csempész

A kétszáz rendőrt megmozgató akcióban hétfőn öt embert fogtak el a kommandósok, miután augusztus negyedikén három társukat Kecskeméten őrizetbe vették, és azok kihallgatása után eljutottak a fegyvercsempész banda többi tagjához is. A Bács-Kiskun megyei megyeszékhelyen elfogott férfiak gépkocsijában hat lőfegyvert és körülbelül száz lőszert találtak, ezzel rábukkanva a fegyvercsempészet nyomaira.

Mint az a rendőrség szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, az öt, hétfőn elfogott férfira egyszerre csaptak le. Az MTI korábbi értesülése szerint a Budapesten őrizetbe vett férfiakat kedden délután erős rendőri biztosítás mellett a Kecskeméti Városi Bíróságra vitték, a HavariaPress úgy tudja, hogy két férfit a Balatonnál állítottak elő. Az elfogottak közül volt aki azóta már vallomást is tett. Az előzetes letartóztatásban lévő csempészek ellen a büntetőeljárás megindult, a rendőrség házkutatásokat tartott, amelyek során további bizonyítékok, illetve egy vizsgálatra szoruló, lőfegyvernek tűnő tárgy került elő.

Az Energol-szál

A nyomozás még nem fejeződött be, egyelőre nem tisztázódott, hogy pontosan honnan érkeztek a fegyverek Magyarországra, hány darab fegyvert sikerült behozni a hatóságok megkerülésével, és milyen bűncselekményekhez kívánták felhasználni azokat, mondta el újságíróknak Krajnyák Péter rendőr-őrnagy. Azt, hogy a nyolc férfi - közülük két szerb-montenegrói - bűnszervezetet alkottak, korai lenne kijelenteni, annyi bizonyos, hogy korábban többük is a rendőrség látókörébe került már valamilyen más bűncselekménnyel kapcsolatban.

A sajtóban fölröppent hírt, ami szerint az úgynevezett "Energol-ügy" egyik gyanúsítottja is az elfogottak között van, nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni, de annyit elmondott Zsombok György, a bűnügyi főosztály vezetője, hogy visszamenőleg megvizsgálják, lehettek-e abban az ügyben fegyverekkel kapcsolatos szálak. Irategyesítésről, azaz a két ügy összevont kezeléséről egyelőre nincs szó, hangzott el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?