Ödön
2 °C
11 °C

A szülőknek 10 hónap után tűnt fel, hogy a nevelt gyerek nem hasonlít rájuk

2007.10.10. 22:42
A cseh hatóságok már vizsgálják a hibát, amelynek napvilágra kerülése után a két család megegyezett, hogy még az év vége előtt visszacserélik a babákat.

Nikola és Veronika tavaly december 9-én született a trebici kórházban, Csehország délkeleti részén, ám egy egyelőre tisztázatlan okokból elkövetett csere folytán életük első tíz hónapjában nem vér szerinti családjukban nevelkedtek. Az egyik szülői párnak szemet szúrt, hogy gyermekük egyáltalán nem hasonlít rájuk, és gyanújukat beigazolták az apasági és anyasági tesztek.

A cserében érintett két pár először múlt héten találkozott egymással és vér szerint kislányával. A lányom teljesen egyértelműen hasonlít rám; nincs szükségem DNS-tesztre ahhoz, hogy tudjam, ő az én gyerekem - mondta az egyik apuka a cseh rádiónak. Hozzátette: természetesen örülünk, hogy tisztázódott a helyzet, ugyanakkor szörnyen érezzük magunkat a csere miatt.

A rendőrség még nem nyilatkozott a vizsgálat első eredményeiről, így nem világos, hogy mi okozta a kavarodást: szándékos csere történt vajon, vagy a kórház alkalmazottai hibáztak. Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter egy rádióinterjúban nem tudta kizárni, hogy hasonló csere nem fordult elő korábban. A miniszter kijelentette: Nikola és Veronika szüleit kártérítés illeti meg a hiba miatt. Petr Mayer, a kórház igazgatója bocsánatot kért a szülőktől és minden segítséget megígért nekik a probléma megoldásához.

A két családot most pszichológus segíti, aki szerint az anyukáknak sokkal nehezebb lesz feldolgozni a változást mint a két kislánynak. A szülők szerdán egy titokban tartott helyen találkoztak, hogy jobban megismerjék egymást és vér szerinti csemetéiket, s megvitatták, miként lehetne a legjobb módon végrehajtani a babacserét. A hírek szerint 10 millió koronás kártérítést terveznek követelni a kórháztól: egymilliót minden elcserélt hónapért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?