Auguszta
-3 °C
2 °C

Húsz évig rabszolgasorban tartott öt nőt

2008.05.28. 15:38
Az ügyön két évig dolgozó rendőrség letartóztatott egy 74 éves cseh férfit, aki több mint húsz évig rabszolgasorban tartott öt nőt, akiket kiforgatott a vagyonukból, aztán építkezéseken és a szőlőjében dolgoztatott.

Több mint húsz évig rabszolgasorban tartott, keményen dolgoztatott és éheztetett öt asszonyt egy most 74 éves férfi Dél-Morvaországban, közölte szerdán a cseh rendőrség, amely mintegy két évig dolgozott az ügy felgöngyölítésén. A férfi szellemi vezér, szektavezető szerepében tetszelgett, magát vezérnek, feleségét pedig királynőnek szólította. Ha a bíróság bűnösnek találja a férfit, akkor akár 12 évi börtönbüntetést is kaphat.

A befolyása alá került asszonyokat a férfi népi gyógyítóként ismerte meg, s életük nehéz pillanataiban - például férjük halála vagy válás után - férkőzött a bizalmukba. Felajánlotta nekik, hogy költözzenek hozzá, később pedig arra is rávette őket, hogy vagyonukat minden ellentételezés nélkül ráírják. Arra szigorúan ügyelt, hogy a tranzakciók törvényesek legyenek, ezért mindent jegyzővel hitelesített.

Az asszonyokat aztán a szőlőjében, illetve egy luxuspanzió építésén dolgoztatta. A napi 12 órás kemény munkáért a nők alig kaptak enni. "Szakértői vélemények szerint táplálkozásuk a koncentrációs táborok foglyaiéhoz hasonlítható" - hangoztatta Oldrich Kríz, bűnügyi szakértő.

A zavaros ügy két éve tűnt fel a hatóságoknak, amikor az egyik asszonyt az építkezésen meglátogatta a lánya. A nő és a szektavezér között ezután megromlott és elmérgesedett a viszony, mire a vezér elmegyógyintézetbe záratta őt. Az asszony elmesélte esetét az egyik ápolónőnek, aki erről tájékoztatta a rendőrséget.