István, Vajk
19 °C
33 °C

Átdátumozott csokoládészállítmány

2007.10.25. 19:28
Tizenöt raklapnyi édességet (főként csokoládét) koboztak el az állategészségügyi hatóság munkatársai, miután kiderült, hogy az édes portékát újracsomagolták, s szavatossági idejét átdátumozták. Hogy a boltokba került-e az inkriminált áruból, azt egyelőre nem tudni.

Egy kilencedik kerületi cég telephelyén razziáztak az állategészségügyi hatóság emberei, miután telefonon valaki figyelmeztette őket, hogy ott nagy tételben csokoládét csomagolnak át. A cég egyébként meglehetősen jól fel volt szerelve, házi nyomdával rendelkezett, illetve akadt az újracsomagoláshoz alkalmas gép is.

A cégnél bevett gyakorlat szerint leszedték a nagyrészt lengyel csokoládéból és különböző cukrász alapanyagokból álló szállítmányról a külső celofán borítást. Ezután oldószerrel lemosták a régi, többségében 2006-os lejárati dátumot, s 2008 februári dátumot ütöttek a dobozokra, flakonokra, majd újracsomagolták azokat. Az édességek között tavalyról megmaradt szaloncukrok is voltak, feltehetően ezeket idén akarták értékesíteni.

Találtak olyan 2008-as dátummal ellátott készletet is, amelyről nem lehet megállapítani, hogy valódi, vagy esetleg a telepen csomagolták át. Ezért ezt a tételt nem semmisítették meg, de zár alá vették. Hajós Ádám elmondta, hogy ezt a készletet csak akkor kaphatja vissza a tulajdonos, ha számlákkal bizonyítja, honnan származik, és mikor vásárolta azt. Az állategészségügyi hatóság pénteken feljelentést tesz az ügyben rossz minőségű termék szándékos forgalmazása miatt.