Auguszta
-3 °C
2 °C

Falvakat sodort el a földcsuszamlás Szerbiában

2006.03.20. 19:24
Kapcsolódó cikkek (1)
Tucatnyi szerbiai települést sodort el a hóolvadás és az esőzések miatt megindult föld Szerbia déli részén. Trstenik mellett egy egész falut ki kellett telepíteni, Kusevacnál egy temetőt sodor a fölr a Rasina folyó felé.

A hirtelen hóolvadás és heves esőzések miatt több dél-szerbiai településen földcsuszamlások fenyegetnek, sok helyütt megmozdultak a hegyoldalak, egy falut teljes egészében új helyre kell költöztetni. A belgrádi beszámolók szerint a Trstenik melletti Bogdanja faluban a legsúlyosabb a helyzet, ahol az eddigi legnagyobb szerbiai földcsuszamlás megy végbe. Közel két kilométer hosszan mozog a domboldal.

Eddig negyven házból kellett kitelepíteni a lakókat, kedden további száz otthont evakuálnak, mivel lassan életveszélyessé válnak. Gyakorlatilag az egész falunak el kell költöznie biztonságosabb helyre.

A hirtelen olvadás és a heves esőzés miatt több dél-szerbiai településnél - Krusevacnál, Kraljevónál, Cacaknál és Leskovacnal - földcsuszamlásokat észleltek. Krusevac mellett egy falusi temetőt visz a Rasina folyó medre felé a mozgó föld, ezért sebtében kihantolják a halottakat, és új helyre temetik őket.

A kelet-szerbiai koceljevai járásban több mint ötven földcsuszamlást észleltek, eddig 39 épületben keletkeztek károk, megrongálódott a Sabacot Valjevóval összekötő főút.

Mladjan Dinkic belügyminiszter azt ígérte hétfőn, hogy a legveszélyeztetettebb településeken az állam fedezi a szanálási költségeket. A felázott talaj okozta problémák mellett azonban egyre nagyobb gondot okoznak Dél-Szerbiában az áradások, illetve a belvizek is. Árvédelmi intézkedéseket foganatosítottak a Kolubare folyó és a Nagy-Morava mellékágainál.