Tetten ért homoszexuális delfinek

2001.07.19. 15:05
Brazil kutatóknak a világon elsőként sikerült "tetten érni" szabadon élő homoszexuális delfineket. A Rotador delfinprogram résztvevői a Fernando de Noronha-szigetcsoport környékén tanulmányozták a trópusi delfin (Stenella longirostris) viselkedését és szaporodási szokásait, és mind a hímek, mind a nőstények körében nagy gyakorisággal észlelték az egynemű szerelmet, beleértve a hímek közötti orális szexet is.
Egyértelmű bizonyítást nyert, hogy a párzási időszakon kívül folytatott nemi érintkezések célja a szexuális, illetve érzelmi örömszerzés - mondta a kutatócsoport vezetője, José Martins az O Globo című brazil lapnak. A homoszexualitást széles körben gyakorló tengeri emlősök nagyon képlékeny társadalmi szerkezetben élnek, amelyben nem létezik az apafigura, a családi kapcsolatok az anya-gyermek viszonyon alapulnak, a csoport döntései demokratikusan történnek, és az állatok nagyon harmonikusan élnek együtt - állítják a kutatók.

A megfigyelést egy helyi delfinkutató-állomás végezte a Brazil Környezetvédelmi Intézet (IBAMA), a környezetvédelmi minisztérium és a Petrobras olajtársaság támogatásával. A brazil kutatók felfedezése azért érdekes, mert a tudomány eddig általában tagadta a nem fajfenntartási célokat szolgáló szexuális kapcsolatoknak a puszta létét is állatok körében.

A mintegy 2 méteresre és 75 kilósra megnövő delfinek különösképpen lenyűgözték a brazil tudósokat a szexuális aktus közben végzett erőteljes testmozgásukkal. A fonódelfinként is ismert tengeri emlős az egyik legakrobatikusabb cetfaj, jellegzetesek magas, pörgő ugrásai, amelyek során akár 7-szer is megpördül tengelye körül. A háromszínű (fekete-szürke-fehér) mintázatukról felismerhető trópusi delfinek reggelente százával keresik fel a Brazília északkeleti partjainál fekvő vulkanikus szigetcsoportot, amelyet természetes ellenségeiktől, a cápáktól való menedékhelyként használnak.

  • Tippek
  • Biztosítás