Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Magyarországon fogták el az izraeli gyémántkereskedőt

2003.10.13. 11:55
Kiadatási őrizetbe vette a magyar rendőrség Avraham Traubot. Az izraeli gyémántkereskedőt nyersgyémántok illegális exportjával gyanúsítják az orosz hatóságok. Gyémántpiaci szereplők szerint valóban tilos nyersgyémántot kivinni Oroszországból, bár a törvényi szabályozást eddig nem vették túl komolyan.
Magyarországon tartóztatták le az egyik legnagyobb izraeli gyémántkereskedő cég, az Israel Diamon Exchange (IDE) alelnökét - jelentette bizalmas forrásokra hivatkozva a Globes című izraeli online újság. A lap értesülései szerint Avraham Traubot az orosz rendőrség kőrözése nyomán fogták el Budapesten.

Kiadatási őrizetben

"Traubot még csütörtökön fogták el a rendőrök" - nyilatkozta az Index megkeresésére Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. Mint mondta, az izraeli vállalkozó kiadatási előzetesben van, további sorsáról az orosz és a magyar igazságügyi minisztériumok egyeztetnek.

Az Interpolhoz is eljuttatott körözésükben Traubot illegális nyersgyémánt-kereskedelemmel vádolták az orosz hatóságok. A Globes értesüléseit megerősítette az IDE elnöke, Shmuel Schnitzer is. "A cég vezetése hisz Traub ártatlanságában. Az alelnök családja ügyvédet fogadott Magyarországon" - nyilatkozta a lapnak Schnitzer.

Jelentős játékos

Traubot, bár családjában elsőként ő foglalkozott gyémántokkal, Izrael egyik legjelentősebb gyémántkereskedőjének tartják. Bár fiaival közösen üzemeltetett családi vállalkozása, az Avraham Traub Diamonds nem tartozik Izrael harminc legnagyobb kereskedőcége közé, jelentős játékosnak számít a gyémántpiacon - írja a Globes.

Munkatársai szerint Oroszország példát akar statuálni Traub elfogásával, bizonyítani akarják, hogy a jövőben komolyan veszik az eddig betartatlan szabályokat. Az orosz törvények tiltják a nyersgyémánt exportját. A legtöbb kereskedő szerint a törvényt eddig nem tartották be az orosz hatóságok.