Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Drogháború fenyegeti Ibizát

2006.08.17. 13:23
Drogdílerek területfelosztási háborúja robbanhat ki a fiatalok körében népszerű Ibizán. Két fiatal kereszttűzbe került, egyiküket mellbe, a másikat arcon lőtték.

Kereszttűzbe került két északír fiatal az ibizai San Antonio forgalmas főutcáján. A 18 éves Niall Hamiltont arcon találta egy golyó, ami végül állkapcsában akadt el. Ha a golyó pár milliméterrel arrébb találja el, a fiatalember már nem élne, írja a Daily Telegraph.

Barátját, Gareth Richardsont a mellkasán érte találat. A bulizó fiatalok éppen hamburgerezni indultak, amikor egy autós üldözéssel kombinált tűzpárbaj közepén találták magukat. A spanyol rendőrség szerint rivális brit dílerbandák csaptak össze.

Röhögni jött

Ibiza ugyanis a rekreációs drogfogyasztás egyik európai fővárosa. A parton kilométerhosszan sorakoznak a technoklubok, ahol pár ezresért könnyen lehet extasyt venni. A terjesztést a brit alvilág uralja, ami nem csoda, a nyári szezonban félmillió fiatal keresi fel a szigetet, ahonnan az extasy a partiéletet meghódít útjára indult a '80-as évek végén.

"Röhögni jöttem, meg jól érezni magamat" - nyilatkozta a Telegraphnak Hamilton. "Amikor kiléptünk a klubból, durranásokat hallottam. Azt hittem, valaki petárdázik, de ekkor a földre zuhantam, a körülöttem lévők pedig visítozni kezdtek, hogy valaki eltalált" - idézte fel a csaknem végzetes estét.

Harc a területért

A Telegraphnak nyilatkozó spanyol rendőrségi források szerint a brit alvilág vezérei egyre nagyobb számban küldenek nyaranta dílereket a szigetre. A túlkínálat bandaháborúhoz vezetett, a területek újrafelosztása zajlik.

A hatóságok több razziát is tartottak az elmúlt két hétben, melyek során laborkellékeket, kábítószert és fegyvereket foglaltak le és elfogtak 13 dílert. A dílerek többsége brit. A hatóságok a Scotland Yard segítségét kérték a bandák felszámolásához. A szigeten amúgy a Telegraph értesülései szerint 28 brit állampolgár van börtönben kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.