Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Klipet készítettek a zászlóégető Giorgioról

2004.06.15. 13:18
Kedden folytatódott a garázdasággal vádolt M. Giorgio pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Zacher Gábor toxikológus a tárgyaláson ellentmondva Funk Sándor addiktológus szakértői véleményének, kizárta, hogy M. Giorgio drogot fogyasztott volna a Tilos Rádió elleni tüntetésen történt zászlóégetés előtt. A vádlott édesanyja számos felvételből összevágva egy lassított jelenetekkel tarkított, M. mozgását bemutató klipet állított össze, amit az ügyvéd adott oda levetítésre a bírónak.
Zacher Gábor toxikológus szerint kizárt, hogy a Tilos Rádió elleni tüntetésen M. Giorgio, az izraeli zászló égetése miatt garázdasággal gyanúsított fiatalember drogot fogyasztott volna. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden folytatódott a férfi pere. A védelem szerint M.-nek valaki egy drogtartalmú cukorkát adott a tüntetésen, és ettől változott meg M. magatartása. Mint arról az Index is beszámolt, 2004. január 11-én kétezer fős tömeg tüntetett a Tilos Rádiónak otthont adó Kultiplex előtt, követelve a közösségi rádió betiltását. A demonstráció hivatalos vége után ottmaradó csoportban többen elégettek egy izraeli lobogót.

Nem mentholos, hanem narancsos

Fotó: Index
Fotó: Index
Az A per legutóbbi tárgyalási napján Funk Sándor addiktológus azt állította, hogy lehet olyan gyógyszerkészítmény, amely a M. viselkedéséhez hasonlatos tünteteket produkál. Ezt az állítását Funk a keddi tárgyalási napon is fenntartotta, amikor Zacher szakvéleményével szembesítették. A toxikológus szerint a Funk által említett antidepresszáns ugyan tényleg cukorka, ám nem az M. által említett mentholos, hanem narancsos ízű. Ezt az állítását a gyártó cég igazgatójától beszerzett dokumentumokra alapozta.

Kokain, angyalpor, extasy

Zacher számos kábítószert vizsgált meg az angyalportól kezdve a kokainon át az amfetaminokig, ám nem talált egyetlen szert sem, amely M. viselkedéséhez hasonló tüneteket produkálna. Szerinte a felvétel alapján M. regresszív állapotára lehet következtetni, amely azonban nem tért el a többi tüntető viselkedésétől.

M. Giorgio a szakértő véleményét igen éles, és emelt hangon bírálta, amit a bíró szakított közbe azzal, hogy laikusként nem így kellene reagálnia egy szakértő véleményére.

Rendőr kényszerített a zászlóégetésre?

Fotó: Index
Fotó: Index
A tárgyalás első részében egy rövidfilmet vetített le a bíró, amelyet mintegy húsz, a tüntetésen készült felvételből vágtak össze M. édesanyjának ismerősei.

A lassított jelenetekkel tarkított rövid bejátszás célja az volt, hogy M. robotszerű mozgására felhívja a figyelmet. M. édesanyja a klip alapján azt álította, hogy M. Giorgio nem is magától ment a zászlóhoz, hanem valaki egy "gumibotszerű" tárgyal hátulról odataszigálta.

A bizonyítási eljárás lezárása után, tárgyalás hátralévő részében a bíró ügyvédi indítványra felolvasta a Tilos Rádióban december 24-én este elhagzott műsor botránykeltő részének szó szerinti szövegét, mivel a harmadrendű vádlott védelmét ellátó Zétényi Zsolt erre alapozza a védekezést.

A keddi tárgyalást a bíró elnapolta. Csütörtökön a perbeszédek elhagzása után ítéletet hirdetnek.