Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szinte teljesen bedugult Budapest északi része

2004.05.06. 21:23
Helyreállt a közlekedés Budapest belvárosában, miután az Árpád hídon délelőtt egész pályás forgalmi akadály, majd a délutáni eső megbénította a forgalmat. A délelőtti forgalom nagy része a Margit hídra terelődött, ami szinte járhatatlanná vált a megnövekedett terhelés miatt.
Délelőtt teljes szélességében le kellett zárni az Árpád híd Pest felé tartó oldalát, miután egy teherautóról transzformátorok zuhantak az úttestre. A transzformátorokat időközben elszállították, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat egész délelőtt dolgozott az áramátalakítókból kifolyt olaj eltávolításán.

Fotók: HavariaPress
A négy, egyenként 2,5 tonnás transzformátorból csaknem 200-300 liternyi hűtőfolyadék ömlött a az úttestre, az olajszármazékból egy kisebb mennyiség a Dunába folyt - mondta el Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője az MTI-nek. A csatornaszemeket azonnal lezárták, így megakadályozták, hogy 4-5 liternyi olajnál több jusson a folyóba. A margitszigeti lejárótól mintegy száz méterre kifolyt hűtőfolyadékot homokkal szórták le. A mentés idejére az Árpád hidat szinte teljes szélességében lezárták, a forgalmat a villamossinekre terelték.

A helyszínre riasztott szakemberek kora délutánra befejezték a károk elhárítását. A délelőtti útlezárás miatt azonban hatalmas dugó alakult ki Észak-Budán, és sokáig hatalmas volt a közlekedési káosz, annak ellenére hogy az Árpád hídon megszűnt a forgalmi akadály.

Tömegközlekedési gondok

Fotók: HavariaPress
A BKV fődiszpécserétől dél körül azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Margit híd és az Árpád híd környékén szinte teljesen leállt a tömegközlekedés is, a mintegy húsz járatot érintő forgalmi dugó miatt fél-háromnegyed órás késésekre kell számítani. Több autóbusz bennragadt a veszteglő kocsisorokban, a 106-os és 26-os autóbuszok rövidített útvonalon közlekedtek, elkerülve az Árpád hidat.

Délelőtt még abban bíztak a szakemberek, hogy egy órán belül normalizálódik a helyzet, ami azonban tovább romlott azzal, hogy időközben eleredt az eső is. A kora délutáni értesüléseink szerint továbbra is hatalmas dugó nehezítette a közlekedést a belvárosban, szinte járhatatlanná vált a Nyugati tér, Szent István körút, Margit híd térsége. A BKV fődiszpécsere kérte a közlekedőket, hogy kötöttpályás járművekkel közelítsék meg célpontjaikat, azaz inkább szálljanak metróra vagy villamosra, hogy elkerülhessék a torlódásokat. A belváros közlekedését délután az eleredt eső lassította, a Ferenciek terénél pedig egy aluljáróba szorult teherautó okozott fennakadásokat. Este a fogaskerekű ütközött egy személyautóval, ezért a járatok leálltak, de kilenc órakor újra indult a forgalom. A balesetben az autó sofőrje könnyebben megsérült - tudta meg az Index a BKV fődiszpécserétől.