Alfréd
-2 °C
2 °C

Olajfolt úszik Budapest felé

2001.09.23. 19:56
Nagy valószínűséggel nem a magyar oldalról került a Dunába az a gázolajfolt, amelyet vasárnap délelőtt észleltek először a magyar-szlovák határfolyó esztergomi térségében. A szennyezés vasárnap este éri el a fővárost.
A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a jelzés után a magyar partszakaszt azonnal végigjárták kollégái, de kifolyást sehol sem észleltek Komáromtól Esztergomig.

Az olajfolt körülbelül egy kilométer hosszúságú és vékony felületű volt, s a vízfelület felét borította el. Az illetékes megjegyezte: néha előfordul, hogy felelőtlen hajósok a Dunába engedik a kimosás után az üzemanyagtartályok maradékát. Káros következményeire egyelőre semmi sem utal.

A tv2 Tények című hírműsorában azonban elhangzott, hogy kizárt, hogy ilyen méretű szennyezés hajóról származzon. Az olajfolt várhatóan az esti, éjszakai órákban éri el a fővárost. A műsor riportja szerint a szennyezés Komáromnál történt, de feltehetően nem a magyar oldalon, hanem Szlovákiában történt, ahol több üzem működik Révkomáromnál.