Emőke
-4 °C
9 °C

Összetörik az autók a legöregebb egyiptomi piramist

2006.10.10. 12:05
Félő, hogy visszafordíthatatlan károsodást okoznak Dzsószer fáraó piramisában a turistahadak autóbuszai.

Szakkarában megtiltják az autóbuszok és gépkocsik sofőrjeinek, hogy járó motorral várakozzanak Dzsószer fárai piramisánál, ami repedezni kezdett az állandó vibrációtól, jelentette az AFP hírügynökség. A Kairótól dél-nyugatra lévő városban egyértelmű kapcsolatot látnak a turisták hadaira várakozó buszok és egyéb járművek keltette zajok és a világhírű lépcsős piramison keletkezett repedések között.

Zahi Hawass, a legfelsőbb műemléki tanács elnöke bejelentette, hogy döntés született a motorok kötelező leállításáról a szakkarai műemléki övezetben. A döntéstől azt remélik, hogy megállítható a 60 méter magas, 4700 éves kőépület állagának romlása.

Aki világ egyik legidősebb építménye mellett ezután üresjáraton hagyja berregni járműje motorját, az hatósági eljárással néz szembe "régészeti területek károsítása" címén.

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

Az egyiptológia Dzsószert tartja az Óbirodalom első és legfontosabb fáraójának. A töredékes történeti források szerint Dzsószer hatalma kiterjedt Núbia északi részére, és feltehetőleg a Sínai-félszigetre is. Egyiptom határainak megszilárdítása mellett azonban uralkodását az ország gazdasági és kulturális fellendülése is jellemezte.

Az új vívmányok megvalósításában elsősorban főembere, Imhotep volt segítségére. A hagyomány szerint Imhotep tervezte Dzsószer fáraó temetkezési kerületét Szakkarában, illetve magát a lépcsőzetes formájú piramist, ahová Dzsószert temették.