Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Droglabor egy gyulai harisnyagyárban

2005.10.26. 14:11
Egy gyulai családi házban, és a helyi harisnyagyárban üzemelt az a labor, ahol ecstasy gyártásához használt vegyületet állítottak elő.

Kábítószergyártásához szükséges anyagot előállító laboratóriumot lepleztek le a rendőrök Gyulán. A kétliternyi lefoglalt katalizátor segítségével 35 milliárd forint értékű ecstasyt lehetett volna gyártani, jelentették be a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) szerdai sajtótájékoztatóján.

Egy magyar és egy román férfi az elmúlt két évben több mint tíz alkalommal gyártott az anyagból a magyar férfi gyulai családi házában, illetve az ottani harisnyagyárban bérelt irodában.

A katalizátoranyagot kicsempésztek az országból és holland társak segítségével értékesítették, valószínűleg holland és belga, szintetikus kábítószert előállító laboratóriumokat működtető bűnözői csoportoknak, mondta a kábítószer-bűnözés elleni osztály nyomozó alosztályának vezetője.

A román férfit egy ideiglenes laborban érték tetten a rendőrök, ugyanis a családi ház pincéjéből egy időre átköltöztették a labort a gyulai férfi szüleinek garázsába, tette hozzá Csintalan Pál százados. A helyszíni szemlén lefoglalták a katalizátoranyagot, ami gyorsítja a kábítószer-készítés folyamatát.

A lefoglalt, mintegy kétliternyi anyag 10-35 millió, összesen mintegy 35 milliárd forint értékű ecstasy előállítására elég. A két, kábítószer előállításához használatos anyag készítésével gyanúsított férfi előzetes letartóztatásban van, egyikük beismerő vallomást tett, társa azonban tagad, mondta a százados.

A tavaly ismertté vált összesen 418 ezer bűncselekményből 6600 volt, ami a kábítószerrel összefügg. Legutóbb 1993-ban, Biatorbágyon leplezett le a rendőrség kábítószergyártó laboratóriumot, mondta el a mostani esettel kapcsolatban Petőfi Attila ezredes, az NNYI igazgatóhelyettese.