Lebontanák a rejtélyes egyház Pest megyei házait

2006.06.19. 16:39
Egymilliárd forintért építene egyiptomi látványfalut az ANKH Örök Élet Egyháza egy Pest megyei település közelében, de ennek nem mindenki örül a környéken.

Bontási határozatot rendelt el Vasad jegyzője a Pest megyei falu határában épülő egyiptomi látványfalu eddig elkészült házaira, mert hiányzik a létesítményhez az építési hatóság engedélye - közölte a helység polgármestere hétfőn az MTI-vel; a falut építő egyház vezetője a döntés miatt panasszal fordult a megyei közigazgatási hivatalhoz.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy miután az ANKH Örök Élet Egyháza hozzájutott a Vasad közelében lévő 35 hektáros területhez, az ókori Egyiptom építészetét idéző házakból egy úgynevezett egyiptomi látványfalut akart a területen létesíteni, mondta Mészáros Éva, a település polgármestere.

Patthelyzet

Az önkormányzati testület az elmúlt évben ugyan megszavazta a terület különleges övezetté nyilvánítását, ám később többször is megtárgyalták még a kérdést. Helyi népszavazást is kiírtak, amin arra a kérdésre vártak választ, hogy épüljön-e Vasadon ilyen létesítmény vagy sem.

Az ügyben patthelyzet alakult ki, mert a helyi népszavazás eredménytelenül végződött, s a képviselőtestület pedig fele-fele arányban támogatja, illetve elutasítja a kezdeményezést.

Az önkormányzati testület hamarosan újra napirendre tűzi a kérdést. A polgármester álláspontja szerint addig viszont nem szabadna tovább építkezni. Ennek ellenére jelenleg is folynak az építési munkálatok a leendő egyiptomi látványfaluban.

Első Ankh is nyilatkozott

Első Ankh, az 1999-ben bejegyzett, 900 hívőt számláló ANKH Örök Élet Egyháza vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: mivel az egyszer már elfogadott különleges övezeti besorolás ténye azóta sem változott, folytatni kívánják a Vasadon megkezdett építkezést.

Az egyház szerint a befektetők pénzén hozzávetőleg egymilliárd forintért épülhetne meg a különleges egyiptomi falu - tette hozzá. Első Ankh - mint mondta - úgy számol, hogy a beruházás az idegenforgalom révén öt-nyolc év alatt megtérülhetne.

Álláspontja szerint azonban az önkormányzat késlelteti a különleges övezetté nyilvánítás szakhatósági eljárását, ezért panasszal fordult a megyei közigazgatási hivatalhoz.

Dombóvári Ottó, a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy eddig nem jutott el hozzájuk az egyház megkeresése.