Szilvia
5 °C
16 °C

Érthetetlen az éhező család tragédiája

2007.05.20. 14:00
Továbbra sem tudni, miért éhezett az a háromtagú család, melynek két, még életben lévő tagjára óbudai panellakásukban találtak rá.

A rendőrség értetlenül áll az Óbudán történt tragédia előtt, még soha nem láttak ehhez hasonló esetet. A rendőrök pénteken értesítette egy hozzátartozó, ezután behatoltak a fővárosi III. kerületi Amfiteátrum utcai lakásba, ahol egy halott nőt, továbbá egy éhezéstől teljesen legyengült kétéves kislányt és egy hasonló állapotban lévő férfit találtak.

Tudatosan éheztek

A láthatóan rendkívül alultáplált gyermeket és apját - aki nem volt kommunikációképes állapotban - kórházba szállították, az anyán viszont már nem tudtak segíteni a mentősök. A kislány életveszélyes állapotban volt, ám estére sikerült stabilizálni az állapotát. Szigeti József, a nyomozást vezető alezredes vasárnap azt közölte, a gyermek állapota súlyos, mesterségesen táplálják.

A 36 éves asszony halálát, aki a megtalálásakor már legalább egy napja halott volt, spontán vetélést követő vérzéses sokk okozta a boncolás eredménye szerint. Az anya a család többi tagjához hasonlóan alultáplált volt. A rendőrség feltételezése szerint a család nem a szegénység miatt, hanem tudatosan éhezett.

Nincsenek vallási okok

Szigeti József a távirati irodának elmondta, egyelőre nem találnak semmilyen magyarázatot az éhezésre, a megkérdezett családtagok sem értik a történteket. Arra utaló nyomot sem találtak, hogy az ügy hátterében esetleg vallási okok állhatnak, ahogy az egyik bulvárlapban megjelent. Ezt az egyik szomszéd nyilatkozhatta, ám nem tudni, mire alapozta feltételezését.

A Magyar Rádió tudósítójának a szomszédok azt mondták, hogy az ajtón sokáig látható volt az elektromos művektől érkezett értesítés, s mivel napokig nem vették le a papírt, azt gondolták, hogy a család elutazott.

A rendőrségi helyszínelés során a lakásban nem volt áram, így feltételezhető, hogy a szolgáltató az értesítést követően kikapcsolta az áramot.

Letartóztatnák az apát

A rendőrség a kórházban őrizetbe vette a családfőt. A 37 éves férfit segítségnyújtás halált okozó elmulasztásával, a kiskorú gyermek ellátásának elmulasztásával kapcsolatban pedig emberölés kísérletével gyanúsítják, és kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatását. Az apát a rendőrség egyelőre tudta meghallgatni a kórházban, mert a férfi, pszichés állapotára hivatkozva, nem kívánt vallomást tenni. Erre feltehetőleg hétfőn kerülhet sor.

Az eddigi megállapítások szerint feltehetőleg a gyermek lehetett az utolsó, aki ételt vett magához, illetve akit a szülei elláttak. A kislány elhelyezésének ügyében a gyámhatóságnak kell döntést hoznia. A gyereket általában egy közeli rokonnál vagy hozzátartozónál helyezik el. Szigeti József szerint szándékosságra utalhat, hogy a lakás tiszta, rendes és jól felszerelt volt. Közölte, érdekes módon azonban sem a hűtőszekrényben, sem pedig a lakás más helyiségeiben nem találtak semmilyen élelmiszert.

Az ügyvéd sem érti

Kamarás Péter, az apa védőügyvédje, aki a férfi családjától kapott megbízást, elmondta: az apa jelenleg "bűnügyi őrizetben van" a kórházban, és úgy tudja, hogy az ügyészség rövidesen indítványt tesz az előzetes letartóztatására.

Közölte, védence ugyan még nincs kihallgatható állapotban, de ő már felvette vele a kapcsolatot.

A férfit rendkívüli módon megviselte a felesége halála, illetve kislánya súlyos állapota - mondta. A védő megítélése szerint a férfi csak a kórházban fogta fel igazán, hogy mi történt a családjával.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mi történhetett, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, de jelezte: a család nem anyagi okok miatt éhezett. "Ez egy tisztes polgári család, amely nem élt rossz körülmények között" - érzékeltette.

Kamarás Péter szerint "rengeteg kérdőjel" van az ügyben, melyekre csak védence vallomása, valamint az igazságügyi és elmeszakértői vélemény után lehet válaszolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?