Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Végleg rács mögött a többszörös gyilkos

2003.09.09. 14:16
Több emberen, többszörös visszaesőként elkövetett emberölés, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés és rablás miatt a Szegedi Ítélőtábla kedden jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Rostás Mihályt. A bírói tanács a cselekmények körülményeit és a vádlott előéletét mérlegelve úgy döntött: a férfi feltételesen sem bocsátható szabadlábra.
A szegedi Ítélőtábla döntésével, mely szerint a negyvennégy éves Rostás Mihályt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte, helyben hagyta a Békés Megyei Bíróság korábbi, elsőfokú ítéletét. A többszörösen büntetett előéletű férfit korábban emberölésért és emberölés előkészületéért tizenhat év szabadságvesztésre ítélték, de kedvezménnyel már 1996-ban szabadult.

Rostás Mihály szabadulása után elsőként 2000. június 16-án sértett törvényt, amikor maradandó sérüléseket okozott egy buszmegállóban várakozó férfinek: több szúrással pénze átadására kényszerítette áldozatát. Két nappal később aztán az általa régóta ismert, Gyula melletti tanyán élő, alkoholista párral került konfliktusba. Nekik korábban többször adott kölcsön pénzt uzsorakamatra, és amikor egy alkalommal szóváltásba kerültek, Rostás mindkettőjüket megölte.

Az elkövetés módjára jellemző, hogy a férfi mellkasán hat, hátán két szúrásos sérülést találtak, a nőt pedig tízszer szúrta meg a vádlott. A bírói tanács ezért - a cselekmények körülményeit és a vádlott előéletét mérlegelve - úgy döntött, a 44 éves férfi nem bocsátható feltételesen szabadlábra.