Veszélyben a világ első átültetett keze

2000.05.02. 13:36
Az első ember a világon, akinek a karjára egy idegen kezet ültettek át, a felelőtlensége miatt könnyedén elveszítheti a donortól kapott végtagot. A másfél évvel ezelőtti átültetés óta az Új-zélandi Clint Hallam már többször eltűnt, és hetekig nem járt a megfelelő kezelésekre. Most az ausztráliai Perth-ben mindent megtesznek az orvosok, hogy megmentsék a férfi kezét a lelökődéstől.

A kéz lelökődik, vagy használhatatlan lesz a legrosszabb esetben.
A perthi Sir Charles-Gairdner kórház szóvivője hétfőn megerősítette, hogy a 49 éves Hallam erős gyógyszereket kap, hogy a szervezete nehogy megtámadja az idegen kezet. Lehetséges, hogy a férfit rövidesen az Egyesült Államokba szállítják, hogy ott további kezelést kapjon.

Valószínűnek látszik, hogy az új-zélandi férfi tisztázatlan csetepatéival és az önuralom hiányával maga is hozzájárult az 1998 őszén Franciaországban (Lyonban) felvarrt kéz lehetséges elvesztéséhez. Hallamot arra kötelezték a 13 órás műtét után, hogy minden héten jelenjen meg a kórházban kezelésen, szedje a gyógyszereit, és végezzen gyakorlatokat. A műtét egyébként példa nélküli, egy motorbalesetben elhunyt 41 éves donor kezét ültették át a férfi karcsonkjára.

A világszerte feltűnést keltett sikeres kézátültető műtét után Hallam egyszer már hetekre eltűnt. Akkor az Egyesült Államokban bolyongott, és újságírók nyomozták ki a hollétét. Francia orvosai sokáig semmit nem tudtak a páciensükről, amikor meglepetésükre egy televíziós talkshow vendégeként bukkant fel.

Az új-zélandi férfi egyszer már átrázta a francia orvosokat, akik végrehajtották rajta ezt a példátlan és sokat kritizált műtétet. Hallam csak röviddel a 13 órás műtét előtt vallotta be az orvosoknak a bűnözői múltját. Ezzel a háttérrel alig hihető, hogy őt választották volna a költséges transzplantáció alanyának.

Hallam a saját kezét 1984-ben egy körfűrészes balesetben veszítette el, egy új-zélandi börtön műhelyében. Ekkor ott csalás miatt két évet kellett leülnie. Franciaországban tavaly év végén csak 25 ezer francia frank (egymillió forint) megfizetésével kerülhette el a bankkártyás csalás miatt ellene indított büntetőeljárást.

Tavaly a kéztranszplantált beteg azt nyilatkozta, reményei szerint egyszer még megtanulhat zongorázni. Akkoriban már képes volt egyszerű mozdulatsorokat végrehajtani, például tartani egy csészét, vagy úszni.

Ezen a hétvégén ismét arról szóltak a hírek, hogy Hallam eltűnt, és ismeretlen helyen tartózkodik. Most úgy néz ki, hogy a bűnözői múltja miatt Ausztráliából is kiutasítják. Az átültetés egyik vezetője, Dr. Jean-Michel Dubernard egy rádióadásban kifejtette, hogy Hallam első eltűnése után ugyanígy fennállt a lelökődés veszélye, de még idejében közbeléptek a megfelelő terápiával.

Dubernard további adatokat vár, hogy szökevény betege állapotát meg tudja ítélni. "A kéz lelökődik, vagy használhatatlan lesz a legrosszabb esetben. Ekkor amputálni kell, és Hallam alkarja gyakorlatilag ugyanabba az állapotba kerül, mint az átültetés előtt volt."

  • Tippek
  • Babaváró hitel