Az e-mail cím öltöztet

2000.02.17. 23:17
Félénk vagy, de hódítani akarsz? Nem mered megszólítani álmaid nőjét? Akkor jegyezd meg az övtáskáján lévő e-mail-címet, és írj neki az első terminálról. Vagy vásárolj magadnak 119 svájci frankért valami hasonlót.

Ha Zürichben olyan embert látsz feltűnni, akinek a dzsekijére vagy a pólójára hatalmas azonosító-számot nyomtattak, relaxálj, nem szökött rabbal van dolgod. Ez a legújabb divathóbort, amely szerint az e-mail-cím öltöztet. A pesszimisták (vagy realisták?) régóta tudják, hogy az ember nem több, mint egy szám. Mégis, ha az a bizonyos azonosító szám jó időben, jó helyen látható, akár még jó szolgálatot is tehet. Svájcban például olyan ruhadarabokat kezdtek el gyártani, amelyeken jól látható az anonimitást garantáló e-mail cím - hogy megkönnyítse a kapcsolatteremtést.

A Svájci Államszövetségben egy hónapja nyílt arra lehetőség, hogy az interneten az e-mail-címeddel díszített ruhadarabokat vásárolhass. Az e-mail-cím természetesen anonim: hét számjegy után következik a @Skim.com. Ha valaki a saját e-amil-account-ját szeretné ruhára nyomtatva látni, a skim.com-on megrendelheti azt is. Nyomtathatják pólóra, szoknyára, nadrágra, táskára, hátizsákra - óvatos duhajok pedig hófehér bőr skimmer-karkötőt rendelhetnek.

Ismerkedés
Mindig is volt mód arra, hogy jelezzük: azt szeretnénk, ha megszólítanának. Offline barátkoztak például Kaliforniában vagy egy évtizede a YES vagy NO feliratos pólót viselők, akik azt hirdették, hogy készek kvízjátékba bekapcsolódni. Hasonló szerepe volt a korábban divatos kitűzőknek vagy a póló-bölcsességeknek is, amelyek viszonylag egyértelműen jelezték, hogy a ruhadarab viselője melyik csoportba tartozik (illetve hová szeretne tartozni). Lásd még: tetoválás, piercing vagy ezüstlánc-pórázon a vállon szaladgáló, fülbevalóhoz kapcsolt fehéregér.
Dr. Simon György tranzakció-analitikus szerint ha valakit ismeretlenül nyíltan megszólítunk, és igyekezetünk visszautasításra talál, csak az vonulhat vissza vagy léphet tovább könnyedén, aki professzionális szinten ért a flörtölés tudományához, tehát az izgalmas, talányos és kalandos lépések és válaszlépések finom játékához.

Aki viszont közszemlére bocsátja az e-mail-címét, szinte hirdeti: kész vagyok az ismerkedésre, a flörtölésre. A kommunikációs csatorna is egyértelmű. E kommunikációs csatorna azonban nem csak azt eredményezheti, hogy lényünk legpozitívabb kivetülését mutatjuk meg, vagy hogy esetenként a személyiségünktől távolabb eső szerep mögé rejtőzünk. Hiányzik a lecsupaszított nyelvi kód mellől az, ami a kommunikációt teljessé teszi: a látvány, az illatok, az érintés, a metakommunikáció - mondja a pszichológus.