Gusztáv
-4 °C
1 °C

Ötvenegy ukrán a farönkök közt

2006.10.30. 11:15
Nyolc embert - köztük egy magyart is - gyanúsítanak azzal az embercsempészettel, amelyet ma hajnalban lepleztek le a határőrök, mikor 51 ukránra bukkantak egy cseh faszállító kamionban.

Hétfő hajnali negyed háromkor a Hegyeshalmi Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre az a cseh rendszámú ponyvás kamion, amely a papírok alapján farönköket szállított, azonban a rakomány átvizsgálása során a farönkök között 51 ukrán állampolgárt - 10, köztük egy fiatalkorú férfit, s 41 nőt - találtak az útlevélkezelők.

A külföldiek közül a legidősebb 58 éves, a legfiatalabb 17 esztendős. Mindannyian legálisan, érvényes útlevéllel, magyar vízummal érkeztek hazánkba Záhonynál néhány nappal ezelőtt, de a Határőrség tájékoztatása szerint az ausztriai tovább utazáshoz már nem feleltek meg papírjaik.

Az illegális utazást még Ukrajnában szervezték meg, a szervezőknek fejenként 2000-2500 eurót fizettek, végcéljuk Olaszország lett volna. Az ukránok a határőrnyomozóknak elmondták, hogy Záhonyból mikrobuszokkal szállították Budapest környékére őket, ahol beszálltak a cseh kamionba. A poggyászaikat ukrán rendszámú mikrobuszok és cseh rendszámú személygépkocsi szállították, de a határőrök őket is feltartóztatták, így a cseh kamionsofőrön kívül még további hét - öt ukrán, egy cseh, és egy magyar - embert állítottak elő embercsempészés gyanúja miatt.

A csempészéssel gyanúsított nyolc személynél a csomagátvizsgálás során nagy mennyiségű eurót találtak a határőrvizsgálók. Ellenállást senki nem tanúsított, kényszerítő eszközt sem kellett használni a határőröknek, és orvosi ellátásra is csak egy fő szorult, ráadásul egy korábbi lábsérülés miatt. A kamion jelenleg a Hegyeshalmi Közúti Határátkelőhelyen áll, a vizsgálat folyamatban van.

Az ukránokkal szemben idegenrendészeti eljárás indult a Győri Határőr Igazgatóság Idegenrendészeti Közptontjában, őket várhatóan a közeli napokban kitoloncolják a magyar-ukrán visszafogadási egyezmény alapján hazájukba.