Valér
4 °C
8 °C

Hamis érettségik a pécsi határőrségnél

2007.06.10. 13:52
Vasárnap háromra emelkedett azoknak a határőröknek a száma, akikről kiderült, hogy hamis az érettségi bizonyítványuk. A vizsgálat folytatódik tovább.

A határőrség pénteken közölte, hogy a Pécsi Határőr Igazgatóság két munkatársa távozni kényszerült, miután a napokban kiderült, hogy hamis az érettségi bizonyítványuk. A határőrség ekkor hozzákezdett a határőrség kötelékében szolgáló, érettségivel rendelkező kollégák bizonyítványainak vizsgálatához. A vizsgálat mintegy 7.000 főre terjed ki - mondta Tímár Zoltán, a határőrség megbízott szóvivője az MTI érdeklődésére.

Tímár Zoltán vasárnap közölte, a pécsi igazgatóságon egy újabb zászlósról derült ki, hogy hamis az érettségije. A szóvivő azt nyilatkozta, hogy a tiszthelyettesi kinevezésnek feltétele az érettségi, amit egy 1997-os BM-rendelet ír elő. Az érettségivel való visszaélések oka éppen az lehet, hogy korábban a középfokú iskolai bizonyítvány nem volt szükséges a tiszthelyettesi poszthoz, a jogszabályváltozás miatt azonban kötelező lett, tehát sokan kényszerültek munkájuk mellett megszerezni az okmányt.

Az ellenőrzést akkor zárulhat le, ha valamennyi olyan iskolával egyeztettek, ahol munkatársaiknak korábban okmányokat állítottak ki.