Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Marad az esős idő

2005.04.10. 10:17
Vasárnap sok lesz a felhő és többször kell számítani esőre, záporesőre a nap folyamán. A késő délutáni órákban felszakadozik a felhőzet és megszűnik a folyamatos csapadék, rövid időre a nap is kisüthet. Tartósnak mutatkozik azonban a csapadékos, kissé hűvös idő, a meteorológusok szerint szerdáig számíthatunk gyakori esőzésre, hűvősebb szélre.
Általában erősen felhős idő várható, és többfelé valószínű eső, zápor; keleten egy-egy zivatar is kialakulhat. A Tiszántúlon is fokozatosan északira, északnyugatira forduló szelet többfelé erős, a Dunántúlon és északkeleten időnként viharos lökések kísérik.

A hőmérséklet délután nyugaton 8, keleten 15 fok körül, késő este 6 és 11 fok között alakul. Budapesten többnyire erősen felhős lesz az ég, és további esőre, záporra kell számítani. Az élénk északnyugati szelet gyakran erős széllökések kísérik. A hőmérséklet délután 11 és 12, késő este 10 fok körül alakul.

Szerdától javul

A hét elején, a Dél-Európa felett erősödő ciklon hatására újabb csapadékra kell számítani. Többször lesz erősen felhős ég, esővel, záporral. Kelet felől hűvös levegő áramlik hazánk fölé. Az éjszakák hűvösek lesznek, de a nappalokat is a sok felhő és csapadék miatt hidegebbnek érezzük. A légmozgás mérsékelt, időnként élénk lesz. A hét közepétől már javul időjárásunk, habár a hőmérsékletek lényegesen nem változnak.

Európai helyzet

Az ICI jelentése szerint az Ibériai-félszigettől a Skandináv-félszigetig hosszan elnyúló hidegfront húzódik és lassan kelet-északkelet felé mozog. A nap folyamán a Kárpát-medence keleti része felett helyezkedik el, így hazánk időjárásának meghatározója lesz. A kontinensen csak a Kelet-európai-síkság felett helyezkedik el egy nagy méretű magasnyomású öv, ott kevés a felhő, hűvös az idő. Európa más vidékein ciklonok alakítja az időjárást, ezért sok a felhő és a csapadék, eső, zápor, néhol zivatar is. A hőmérsékletek kissé elmaradnak az évszakos átlagtól.