Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Ismét árad a Tisza

2006.05.31. 12:20
Az elmúlt napok intenzív esőzése miatt árhullám indult el a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszáról, a régió két körzetében pedig belvíz alakult ki.

A határon túli vízgyűjtő területen hullott 40-50 milliméter közötti eső miatt két nap alatt két métert áradt a Tisza a tiszabecsi határszelvényben, míg Vásárosnaménynál négy méteres vízszintemelkedést mértek, mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán.

Az igazgató kiemelte, a beregi kisvárosnál az árhullám magassága már megközelítette az elsőfokú árvízvédelmi szint mértékét, s a szerdán nap közben hullott további csapadék hatására Tivadarnál, illetve lejjebb, Záhonynál újabb 1-1,5 méteres vízszintemelkedésre számítanak a vízügyi szakemberek.

Árad a Szamos, a Kraszna és a Túr is a térségben, de ott várhatóan készenléti szint alatt marad a víz magassága. A megyében hullott 30-40 milliméternyi eső Felső-Szabolcsban és az Ecsedi-láp körzetében okozott belvizet; másodfokú készültséget kellett elrendelni, hét szivattyútelep gépeivel igyekeznek vízteleníteni az elöntött határrészeket a vízügyi dolgozók.