Benedek
-5 °C
5 °C

Esős napok jönnek

2004.08.26. 16:04
A következő napokban többször erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan várható eső, zápor, helyenként zivatar. Fokozatosan hűvösebbre fordul az időjárás. Vasárnaptól melegedés várható. Az Alpok egyes részein kötelezővé tették a hólánc használatát.
Marad az időjárásunk változékony jellege, a változó felhőzetből záporok, zivatarok alakulnak ki. Pénteken markánsabb hidegfront érkezik, erős széllel és lehűléssel. A hétvégére csökken a felhőzet és vasárnaptól melegszik az idő.

Kánikula a mediterrániumban

Csütörtökön a legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet 12, 17 fok között lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet északnyugaton 18, délkeleten 25 fok körül alakul.

Európa északi tájai felett ciklonok örvénylenek. Gyakran felhős az ég és a délutáni hőmérséklet sokfelé a 15 fokot sem éri el. Igazi kánikula a Földközi-tenger medencéjére korlátozódik.

Jégverés Szarvas térségében

Jégverés miatt mintegy 100 ingatlanban keletkezett kár a Békés megyei Csabacsűdön, Szarvas külterületén 13 ház tetőszerkezete sérült meg. Csabacsűdön a felhőszakadás következtében 20 centiméter vastagságban állt a jég az utcákon. A lakóházak mellett megsérült a polgármesteri hivatal, a könyvtár és a művelődési ház teteje is, mindhárom intézmény beázott.

Tolna megyében Hőgyészen és Varsádon a szél a házak tetejét tépte fel, Csibrákon, Dúzson, Döbröközön, Tengelic-Júliamajorban és a Varsád melletti Rudolfmajorban fákat döntött ki. Kecskeméten a város melletti repülőbázison átmenetileg leállították a repüléseket - tette hozzá.

Már hólánc kell az Alpokban

Kötelezővé tették a hólánc használatát minden gépjármű számára az ausztriai Grossglockner környékén, miután szerdán éjszaka olyannyira romlottak az időjárási viszonyok azon a vidéken, hogy a lecsökkent a hőmérséklet miatt csütörtökre már összefüggő hótakaró borítja a magas hegyvidéki utakat.

Az előrejelzések szerint akár a hét végéig is fennmaradhat a hólánchasználat kötelme az Alpoknak azon a részén.

Orvosmeteorológia

Nehéz időszak előtt állnak az időjárási frontokra érzékenyek. Csütörtökön napközben erős melegfronti hatás érvényesül, melyet az éjszaka illetve pénteken hazánkon átvonuló hidegfront hatása vált fel. Fejfájás mindkét fronthatás esetén felléphet. A légkörben végbemenő gyors változások pedig a szív-, és érrendszeri betegségben szenvedők állapotát súlyosbíthatja.