Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Elmaradt a tél Észak-Európában

2008.03.05. 16:07
A szokatlanul enyhe tél sok szempontból okozott szokatlan jelenségeket az északi országokban.

Alig volt téli idő az elmúlt hónapokban északon. A finn és svéd jégtörő hajók többsége a kikötőkben horgonyzott egész télen. Stockholm átlaghőmérséklete decemberben, januárban és februárban 2,2 Celsius-fok volt, nem volt még ilyen magas 1756 óta, amióta a hőmérsékleti rekordokat jegyzik. Az ország másik 12 pontján dőltek meg a téli átlaghőmérsékleti csúcsok. Norvégiában a februári átlaghőmérséklet a második legmagasabb volt: 4,6 Celsius-fokkal volt magasabb a megszokottnál.

Lettországban és Finnországban 1925 óta nem volt ilyen enyhe a tél. Lettországban 1 Celsius fokos volt a téli átlaghőmérséklet, öt fokkal magasabb a megszokottnál. Finnország déli részén mindössze húsz napig volt hó, pedig hetven napig szokott lenni. Az enyhe tél főleg az időseket viselte meg az állandó sötétséggel és szárazsággal.

A szakemberek nem feltétlenül a globális felmelegedést okolják a különösen enyhe télért. A finn meteorológiai szolgálat szerint az enyhe tél részben annak tulajdonítható, hogy az Atlanti-óceán kivételesen meleg felszíni hőmérséklete miatt erős déli és nyugati széláramlások keletkeztek.

Előbújtak a rovarok

Az enyhe tél hatására az élővilág furcsán viselkedik: virágok hajtanak ki, vándormadarak térnek idő előtt vissza, sőt Svédország déli részén egyes vándormadarak el sem költöztek a hó hiánya miatt. A rovarok egy része már előbújt téli rejtekéből.

Litvániában számos földút járhatatlanná vált, mert a megszokott teleken fagyottak, és nem süppedős sár borítja őket. Tallinn és Helsinki között a gyorskompok szinte egész télen zavartalanul közlekedhettek a Finn-öbölben, míg más teleken december végétől egészen áprilisig üzemen kívül kell helyezni őket.

A vonatok is gondtalanul közlekedhettek idén télen, Finnországban a járatok 90 százaléka teljesen pontos volt, vagy csupán öt percet késett. Máskor a kemény fagyok és hóviharok gyakran megbénítják a vonatokat.

A téli sportok visszaszorultak

Az idei tél valóságos rémálom volt a téli sportok szerelmesei számára. Észtországban például kénytelenek voltak elhalasztani a hosszú évek óta minden télen február elején Tartuban megrendezett maratoni sífutó versenyt.

Míg északon az évszakot meghazudtolóan enyhe volt, Nyugat-Európában kivételesen napos, száraz volt a tél. Franciaországban fél évszázada nem volt ilyen napos a téli időjárás. Portugáliában 91 év óta nem esett olyan kevés eső szeptembertől januárig, mint idén.

Meglepő módon bizonyos területeken a napokban visszatért a tél: jelenleg egész Finnországot hótakaró borítja, és az időjárási előrejelzés szerint még legalább egy hétig hó lesz, sőt hófúvásokra és kemény fagyokra is lehet számítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?