Huba
19 °C
33 °C

Elmaradt a tél Észak-Európában

2008.03.05. 16:07
A szokatlanul enyhe tél sok szempontból okozott szokatlan jelenségeket az északi országokban.

Alig volt téli idő az elmúlt hónapokban északon. A finn és svéd jégtörő hajók többsége a kikötőkben horgonyzott egész télen. Stockholm átlaghőmérséklete decemberben, januárban és februárban 2,2 Celsius-fok volt, nem volt még ilyen magas 1756 óta, amióta a hőmérsékleti rekordokat jegyzik. Az ország másik 12 pontján dőltek meg a téli átlaghőmérsékleti csúcsok. Norvégiában a februári átlaghőmérséklet a második legmagasabb volt: 4,6 Celsius-fokkal volt magasabb a megszokottnál.

Lettországban és Finnországban 1925 óta nem volt ilyen enyhe a tél. Lettországban 1 Celsius fokos volt a téli átlaghőmérséklet, öt fokkal magasabb a megszokottnál. Finnország déli részén mindössze húsz napig volt hó, pedig hetven napig szokott lenni. Az enyhe tél főleg az időseket viselte meg az állandó sötétséggel és szárazsággal.

A szakemberek nem feltétlenül a globális felmelegedést okolják a különösen enyhe télért. A finn meteorológiai szolgálat szerint az enyhe tél részben annak tulajdonítható, hogy az Atlanti-óceán kivételesen meleg felszíni hőmérséklete miatt erős déli és nyugati széláramlások keletkeztek.

Előbújtak a rovarok

Az enyhe tél hatására az élővilág furcsán viselkedik: virágok hajtanak ki, vándormadarak térnek idő előtt vissza, sőt Svédország déli részén egyes vándormadarak el sem költöztek a hó hiánya miatt. A rovarok egy része már előbújt téli rejtekéből.

Litvániában számos földút járhatatlanná vált, mert a megszokott teleken fagyottak, és nem süppedős sár borítja őket. Tallinn és Helsinki között a gyorskompok szinte egész télen zavartalanul közlekedhettek a Finn-öbölben, míg más teleken december végétől egészen áprilisig üzemen kívül kell helyezni őket.

A vonatok is gondtalanul közlekedhettek idén télen, Finnországban a járatok 90 százaléka teljesen pontos volt, vagy csupán öt percet késett. Máskor a kemény fagyok és hóviharok gyakran megbénítják a vonatokat.

A téli sportok visszaszorultak

Az idei tél valóságos rémálom volt a téli sportok szerelmesei számára. Észtországban például kénytelenek voltak elhalasztani a hosszú évek óta minden télen február elején Tartuban megrendezett maratoni sífutó versenyt.

Míg északon az évszakot meghazudtolóan enyhe volt, Nyugat-Európában kivételesen napos, száraz volt a tél. Franciaországban fél évszázada nem volt ilyen napos a téli időjárás. Portugáliában 91 év óta nem esett olyan kevés eső szeptembertől januárig, mint idén.

Meglepő módon bizonyos területeken a napokban visszatért a tél: jelenleg egész Finnországot hótakaró borítja, és az időjárási előrejelzés szerint még legalább egy hétig hó lesz, sőt hófúvásokra és kemény fagyokra is lehet számítani.