16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Tilos vizet inni Esztergomban

2004.08.05. 21:35
Megtiltották a vízfogyasztást Esztergomban, mivel szennyezés került a környező patakba. A szennyező anyagot kibocsátó cég igazgatója elmondta, hogy a veszélyes anyagot tartalmazó fémtartály meghibásodásának okát vizsgálják, s annak lehet műszaki oka, emberi mulasztás vagy mindkettő. Az esztergomiak vízellátása folyamatos, a lakosság zacskós vízet és ásványvizet kap napi szükségleteire.
Az Esztergomi Területi Védelmi Bizottság megelőző célú intézkedésként azonnali hatállyal megtiltotta a vezetékes víz ivási és főzési célú fogyasztását és felhasználását Esztergom, Esztergom-Kertváros és Tokodaltáró településeken. A rendelkezés a bizottság további intézkedéséig érvényes.

Ezzel egy időben a bizottság intézkedett arról, hogy a lakosokat zacskós és palackozott vízzel el tudják látni. Esztergom Esztergom-Kertváros és Tokodaltáró polgárai a települések területén a szavazókörökben ma este hét óra után, este tizenegy óráig juthatnak zacskós és palackozott ivóvízhez. Az ívóvíz ellátást lajtoskocsik is segítik.

A tilalmat azért rendelték el, mert a múlt pénteken a dorogi hulladékégetőből több mint 100 köbméter szennyezőanyag került a Kenyérmezei-patakba, majd onnét a Kis-Dunába, s az ivóvízellátást biztosító parti kutak közelében.

A veszélyes anyag elfolyásának észlelése után értesített Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség azonnal megkezdte a kármentesítést, amely jelenleg is tart.

Lágler Katalin, a szennyező anyagot kibocsátó Onyx Kft. igazgatója a távirati irodának elmondta, hogy a veszélyes anyagot tartalmazó fémtartály meghibásodásának okát vizsgálják, s annak lehet műszaki oka, emberi mulasztás vagy mindkettő. Hozzátette: a vizsgálat még legalább egy hétig tart, ezért érdemben nyilatkozni csak annak befejeződése után tud.

Folyamatos a lakosság palackozott vízzel való ellátása Esztergomban, Esztergom-Kertvárosban és Tokodaltáron, miután a térségben megtiltották az ivóvíz fogyasztását - mondta az esztergomi önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek pénteken. Takács István elmondta, a vízmű és a katasztrófavédelem lajtos kocsikkal szállítja az ivóvizet. Egy tartálykocsit a párkányi polgármester közbenjárásával a szlovákiai Érsekújvárról is kaptak, s ez ügyben kérték a honvédség segítségét is.

Javuló vízminőség

Grosschmid Sándor, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Komárom-Esztergom megyei tiszti főorvosa elmondta: a vízminták folyamatosan javulnak. Az esztergomi művese állomás betegei - Major Lajos főorvos közlése szerint - nem maradnak ellátás nélkül. A rászorultakat három fővárosi kórházban kezelik az esztergomi intézmény személyzete segítségével. A szállítást nehezen viselő betegeket pedig felvették ugyanazokba az intézményekbe.

A kialakult helyzet ellenére tovább folytatódnak a Várszínház rendezvényei, s a jövő héten megtartják a gyerekek és fiatalok részére meghirdetett bábos tábort is - mondta Horányi László, a Várszínház művészeti vezetője.

  • Hírek
  • Hírek