Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem madárinfluenza végzett az esztergomi hattyúkkal

2006.02.16. 11:33
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Esztergom térségében talált tizenkét hattyú közül most boncolták fel az utolsó hármat, az elsődleges szakvélemények szerint ezekkel a madarakkal nem madárinfluenza, hanem bélgyulladás végzett. Az elmúlt 24 órában nem találtak olyan madártetemet az országban, ami madárinfluenza jelenlétére utalna.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök látogatást tett csütörtökön reggel az Országos Állategészségügyi Intézetben, a miniszterelnököt elkísérte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Süth Miklós országos főállatorvos. Miután konzultáltak az Esztergomban elhullott bütykös hattyúkat vizsgáló állatorvosokkal, és megtekintették az intézet bonctermében kiterített madarakat, a kormányfő bejelentette, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint nem madárinfluenza miatt pusztultak el a madarak.


Magyarország jelenlegi magas kockázatú területei

"A vizsgálatok eddig nem igazolták a madárinfluenza-vírust az állatokban, valószínűleg bélfertőzés okozta az elhullásukat" - mondta Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette: az Esztergom térségében talált tizenkét hattyú közül most boncolták az utolsó hármat, és az eredmények megerősítették, hogy baktérium okozta a madarakra halálosbélgyulladást.


A hattyúk elhullásának helyei és a kijelölt védőzónák

Az elmúlt 24 órában nem találtak olyan madártetemet az országban, ami madárinfluenza jelenlétére utalna. A kormányfő ugyanakkor arra kérte az illetékeseket, hogy ne csak akkor adjanak tájékoztatást, amikor a vizsgálatok lezárultak, hanem akkor is, ha valahol egy helyen, nagy tömegben azonos fajtához tartozó madarak elhullását tapasztalják, mert akkor - az uniós szabályokat megelőzve - életbe léptetik a korlátozó rendszabályokat, és tájékoztatják a lakosságot. Magyarország már tavaly októberben bevezette azokat az intézkedéseket és korlátozásokat, amelyeket például Németország csak az utóbbi napokban - emlékeztetett Gyurcsány Ferenc. Ilyen intézkedés volt például, hogy csak engedéllyel lehet állatvásárokat, -kiállításokat rendezni Magyarországon.


A magyarországi bütykös hattyúk vonulási mintázata (Forrás: KVVM Természetvédelmi Hivatal)

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, az Európai Unió elfogadta a magyar javaslatot, hogy folytatódjon a szárnyasok vizsgálata. Magyarországon tavaly 11 ezer madarat vizsgáltak, idén több mint 30 ezer vizsgálatot terveznek a hatóságok. Gyurcsány Ferenc megerősítette: az Európai Unió a vizsgálati költségek felét, mintegy 109 ezer eurót (27 millió forint) megtéríti Magyarországnak. Az Országos Állategészségügyi Intézetben el tudnak végezni minden szükséges vizsgálatot, csak a legutolsó virológiai beazonosítás történik Nagy-Britanniában.


Bütykös hattyúk költőhelyei hazánkban

Gyurcsány Ferenc külön felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy aki elhullott madarat talál, ne nyúljon hozzá, hanem hívja a 189-es ingyenes kormányzati zöldszámot, ahol az illetékesek tudni fogják milyen lépéseket kell megtenni.