Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Önmegsemmisítő eurók Németországban

2006.11.02. 13:27
Egyre több német városban bukkannak fel olyan bankjegyek, amelyek nedvesség hatására átalakulnak. A rendőrség szinte kizártnak tartja a gyártási hibát.

Nyomozás kezdődött, miután az elmúlt hónapokban több német városban olyan bankjegyek tűntek fel, amelyek máig érthetetlen okokból maguktól megsemmisülnek, jelentette csütörtöki számában a Bild.

Kénsavval kerültek kapcsolatba

A német tömeglap beszámolt arról, hogy a maguktól feloldódó bankjegyek ügyében a berlini és a Rajna-Pfalz-i hatóságok járnak el.

Az újsághoz eljutott szakvélemény szerint a bankjegyek - főként 50 eurós bankók - kénsavval kerültek kapcsolatba.

Először egy tönkrement 20 euróst adtak le június 21-én egy berlini bankban, majd két 5 eurós bankjegyet július 14-én Potsdamban.

Önmegsemmisítő folyamat

A rendőrség kezdetben abból indult ki, hogy csupán egyedi, különleges esetekről van szó. Augusztustól azonban egyre több - a német rendőrségi szakzsargonban "megtört bankjegynek" nevezett - papírpénz bukkant fel elsősorban Berlinben, Potsdamban és a két város környékén, de számos más nagyvárosban is.

A Bild beszámolója szerint vegyészek arra gyanakszanak, hogy az önmegsemmisítő folyamat akkor indul el, mikor a bankjegyeket használóik kézbe veszik. A papírpénzeket valószínűleg szulfát-sóval szórták meg, amely nedvességgel, például a tenyér izzadságával érintkezve kénsavvá alakul.

Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy a bankók csak egy kis idő elteltével kezdenek feloldódni.

Talán baleset

Arról egyelőre csak találgatások vannak, hogyan került az anyag a bankjegyekre. A német nemzeti bank szóvivője szerint még nem tudni, hogy a kémiai anyag véletlenül vagy szándékosan került-e a bankókra, a gyártási hiba azonban kizárható.

Elképzelhető, hogy valamiélyen baleset történt, amikor a bankjegyeket a pénznyomdából a bankokba szállították. A rendőrség a bűncselekményt sem zárja ki.