Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Eurobarométer: Ki mit nem tud?

2003.06.30. 16:11
Mit tudnak jól, s mit nem a magyarok, a tagjelölt országok és az EU polgárai? Az Európai Bizottság megbízásából készített kutatásából kiderül, az uniós polgárok közel egyharmada úgy véli, hogy a Nap kering a Föld körül. A tagjelölt országok közül a Szlovénia, Csehország és Magyarország lakossága bizonyult a legtájékozottabbnak.
A Gallup Intézet honlapján magyarul is megismerhető már az a természettudományos és technológiai ismeretekről szóló felmérés, mely az Eurobarométer kutatássorozat keretében készült.

Az Európai Bizottság megbízásából készített kutatásából kiderül, hogy az Európai Unió és a tagjelölt országok lakosainak közel egyharmada még mindig a Kopernikusz előtti, azaz a ptolemaioszi felfogást vallja, vagyis úgy véli, hogy a Nap kering a Föld körül.

A vizsgálat során az Európai Unió tizenöt tagországában is és a tizenhárom tagjelölt országban is egy kártyát mutattak meg a megkérdezetteknek. A kártyán 13 alapvető tudományos kérdésről szóló állítás volt olvasható, közülük öt igaz és nyolc hamis.

Korlátozott ismeretek

A 13 állítás
-- A Föld középpontja nagyon forró.
-- Növények termelik az általunk belélegzett oxigént.
-- A radioaktív tej forralás után biztonságosan fogyasztható.
-- Az elektronok kisebbek, mint az atomok.
-- A földrészek, amelyeken élünk, évmilliók óta vándorolnak, és vándorlásukat a jövőben is folytatják majd.
-- Az apai gének határozzák meg a születendő gyermek nemét, vagyis, hogy fiú lesz-e vagy lány.
-- Az első emberek egy időben éltek a dinoszauruszokkal.
-- Az antibiotikumok a baktériumokat és a vírusokat egyaránt elpusztítják.
-- A lézer hanghullámok fókuszálásán alapul.
-- Csak ember által létrehozott radioaktivitás létezik.
-- A ma ismert ember korábbi állatfajokból fejlődött ki. A Nap a Föld körül kering.
-- Egy hónapig tart, amíg a Föld megkerüli a Napot.

A kutatás azt mutatta ki, hogy a tagjelölt országok lakossága és az Európai Unió lakossága is csak korlátozott ismeretekkel rendelkezik alapvető tudományos kérdésekben. Az EU polgárai némileg tájékozottabbak, különösen geológiai és orvosi kérdésekben.

Magyarországon negyven százalék az antibiotikumoknak a baktériumokra és a vírusokra gyakorolt hatását nem ismeri jól. És ami különösen meglepő volt 30 százalék úgy gondolja, hogy a Nap kering a Föld körül. Tíz kérdést illetően azonban a lakosságnak kevesebb, mint egynegyede adott rossz választ.

A kutatási beszámolóhoz kapcsolódó tudományos kvízjátékkal Ön is tesztelheti ismereteit.

Magyarország az átlag felett

A 13 kérdésből a magyarországi átlag jelenleg 8,1, vagyis átlagban 8 kérdésre válaszolunk jól a 13-ból. Az Európai Uniós átlag 7,8, a tagjelölt országok átlaga pedig 7,1.

A tagjelölt országok közül a Szlovénia és Csehország, valamint Magyarország lakossága bizonyult a legtájékozottabbnak a vizsgált tizenhárom alapvető tudományos tény ismerete tekintetében: átlagosan 8,1-8,1, illetve 8 állításról mondták meg helyesen, hogy igaz-e vagy sem. Ezzel az eredménnyel ez a három ország jobban vizsgázott, mint az Európai Unió összlakossága, melynek a 13-ból 7,8 helyes válasz volt az átlageredménye. Az Európai Unió átlageredményét érte el Észtország. A tagjelölt országok lakossága együttesen átlagban 7,1 helyes választ adott.

Módszertan
Az egységes kérdőívekkel, személyes megkérdezéssel végzett vizsgálat során az egyes országokban 1000-1000, Cipruson és Máltán 500-500 tizenöt éves és annál idősebb személyt kérdeztek meg, a tizenhárom országban összesen 12247 főt. A terepmunkát helyi kutatóintézetek végezték a Magyar Gallup Intézettel együttműködve: a Gallup koordinálta az adatfelvételt, és végezte el az adatok elemzését.

A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok, a régiók és a településtípus, valamint a képzettségi szint és a családi állapot szerint pontosan követi az egyes országok felnőtt (15 éven felüli) lakosságának összetételét.