Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Esőben csatlakozunk az unióhoz

2004.04.29. 16:33
Kora nyárias záporokkal köszönt be május a csatlakozási ünnepségeken. Tartós esőre azonban nem kell számítani, összességében kellemes meleg idő várható a hétvégén.
Már pénteken is sokfelé meghaladja majd az országban a legmagasabb nappali hőmérséklet a 25 fokot, és ez a hétvégén sem lesz másképp. "Nyárias meleggel megyünk Európába" - fogalmazott Németh Lajos meteorológus az Index hétvégi kilátásokat firtató kérdésére.

A hétvégén nyugat felől egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat; változékonyra fordul időjárásunk. Pénteken eleinte napos idő lesz, de a változás jelei már megmutatkoznak, hisz nyugat felől, a magasabb szinteken felhők érkeznek fölénk, csapadék azonban még nem valószínű.

Esernyőkkel kell készülni

A hétvégén általában sok lesz a felhő fölöttünk. Szombaton nyugat felől kora nyárias záport hozó felhők is elérnek bennünket, többfelé is számítani kell csapadékra főleg a Dunántúlon. Az eső, záporeső mellett zivatarok is kialakulnak majd, az eget gomolyfelhők népesítik be.

A hőmérséklet vasárnapra sem esik vissza jelentősen, viszont az áthúzódó front miatt már a keleti országrészben is esernyőkkel kell készülni az esetleges záporokra, zivatarokra. Egyébként az érkező front előtt a sok felhő ellenére a péntek ígérkezik a legmelegebbnek.

EU-konform orvosmeteorológia

Péntekre megerősödik a melegfront jellegű változás, a ciklon hatására a légnyomás csökken, és a páratartalom is alacsony lesz. A melegfront közeledése fáradtságérzetet, levertséget okozhat. Jellemző ilyenkor a fejfájás, a migrén.