Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ezerforintos tartozás miatt verték szét a fejét

2005.12.09. 11:00
Hétről nyolc év börtönre szigorította a Pécsi Ítélőtábla annak a férfinak a büntetését, aki februrában ezer forintos tartozás miatt ölt meg egy másik férfit.
Jogerősen nyolc év börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla pénteken azt a férfit, aki februárban ezer forint tartozás miatt ölt meg egy férfit a Somogy megyei Kaposhomokon. A munkanélküli Hernec Gyula február 20-án eladott egy köbméter tűzifát egy férfinak, az árut a vevő telkéhez is szállította. A vásárló a hatezer forint vételárból ötezret kifizetett és ígéretet tett rá, hogy később még ezer forintot ad az eladónak.

Hernec Gyula még aznap délután elment hozzá a maradék összegért, ő azonban arra hivatkozva, hogy a fát felfűrészelve kellett volna leszállítani, nem akart fizetni. A két férfi vitatkozott, majd a vevő gázsprayvel lefújta az akadékoskodó Hernec Gyulát, aki erre feldühödött, és a támadót egy földből kihúzott karóval többször fejbe vágta. A bíró szerint a vádlott négy, ebből két nagy erejű, célzott ütést mért áldozata fejére.

Halálos koponyacsonttörés

A férfinak az élettársa sietett a segítségére, akit Hernec szintén megütött. A nő ezután bevezette élettársát a házba, lemosta sebeit, és mentőt hívott. A férfin a kórházban koponyaműtétet hajtottak végre, de életét nem sikerült megmenteni, halálát koponyacsonttörés és agysérülés okozta.

Az első fokon korábban eljáró Somogy Megyei Bíróság Hernec Gyulát emberölésben találta bűnösnek, amelyért hét év börtönbüntetésre ítélte. A táblabíróság az ítéletet súlyosbította, mert a büntetést indokolatlanul enyhének találta.