Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Három hónap börtön igazolás nélküli nyugtatókért

2005.12.21. 16:08
Orvosi igazolás nélkül vitt repceptköteles nyugtatókat egy miskolci férfi horvátországi nyaralására. A határon pénzbírságot fizetett, de mint most megtudta, ennek ellenére bíróság elé került az ügye. Tudtán kívül három hónap felfüggesztett börtönre ítélték.

Három hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt az első fokon eljáró horvát bíróság egy miskolci fiatalembert, akit nyaralásakor tizenöt nyugtatóval kaptak el a határon a horvát rendőrök, értesült az MTV Híradója. A fiatalember a nyugtatókat orvosi rendelvényre szedte, a tizenöt pirula egy heti adagja volt.

A határon azonban nem tudta orvosi igazolással bizonyítani, hogy nyugtatóit betegségére szedi, ezzel megsértette a vonatkozó horvát jogszabályokat. Mivel a határon pénzbírságot fizetett, úgy gondolta, ügye lezárult.

Ehhez képest a héten a miskolci városi bíróság arról értesítette, hogy Horvátországban felfüggesztett börtönre ítélték. Ügyvédje szerint a horvát hatóságok eljárása törvénytelen. A fiatalembert már a határon megbüntették a pénzbírsággal, így a bírósági eljárás teljesen indokolatlan volt. Ráadásul a vádlottat nem is értesítették az ellene folyó eljárásról, mondta el az ügyvéd a Híradónak.

Francsics Imre, a fiatalember ügyvédje éppen ezért fellebbezést nyújtott be az ítélethez, aminek amúgy Magyarországon nem lesz következménye, védence továbbra is büntetlen előéletűnek számít.

Horvátországban a nyáron többször is problémát okozott, hogy a horvát szabályozás szerint bizonyos nyugtatók tiltott szernek minősülnek, így használóiknak orvosi igazolással kellett bizonyítaniuk, hogy jogosultak a gyógyszerek Horvátországba vitelére.

A horvát hatóságok eljárása, hogy a vádlott tájékoztatása nélkül folytatták le a tárgyalást, sem egyedi. A Híradó értesülése szerint mostanában egyre több magyart ítélnek el tudtukon kívül külföldön. Legtöbbjük akkor értesül erről, amikor egy igazoltatásnál kiderül, hogy nemzetközi körözés alatt állnak.