Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Fagyhalálok Európában

2006.01.28. 12:44
Újabb hajléktalanok fagytak meg Európa több országában a rendkívüli hideg miatt. Lengyelországban a tél kezdete óta már 199-en fagytak meg, Romániában a Duna-deltában több száz embert vág el a jég a külvilágtól.

A lengyel rendőrség szombati közlése szerint pénteken újabb nyolc személy vált a fagy áldozatává az országban. Ezzel a kilenc nappal ezelőtt kezdődött hideghullámban már 76-an fagytak meg, a tél kezdete óta pedig 199-en. Ez a szám már meghaladja a tavalyi halálozási adatokat, amikor 190-en haltak meg a hidegtől.

#alt#
Behavazott autó Lengyelországban (Fotó: EPA)

A hét eleji mínusz 35 fok után valamennyire enyhült az idő Lengyelországban, de még így is erősen 0 fok alatt maradt a hőmérséklet az ország nagy részén. Varsóban szombaton reggel mínusz 13 fokot mértek.

Román és francia fagyhalál

A Romániában nyolc napja tartó fagy szombaton újabb öt halálos áldozatot követelt, így már 55-en fagytak meg az országban alig több mint egy hét alatt. A román egészségügy-minisztérium adatai szerint legalább 18-an hajléktalanok voltak, akiknek halálát a kihűlésből következő szív- és légzési elégtelenség, valamint az alkoholfogyasztás okozta.

Közben a Duna-deltában továbbra is több száz embert vág el a jég a külvilágtól. Bár a hét közepéhez képest némi enyhülés várható, a román meteorológia a hét végére mínusz 25 fok körüli hőmérsékletet jósolt.

A dél-franciaországi Toulouse-ban egy 43 éves hajléktalant akkor ért a végzetes szívroham, amikor szombaton elhagyta éjjeli menedékhelyét. Ő volt a harmadik, aki ezen a héten a hideg áldozatává vált Franciaországban.

Maradnak a hideg éjszakák

Magyarországon a következő egy hétben is erős éjszakai fagyokra kell számítani, és nappal is csak nulla fok körül lesz a hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés szerint változóan felhős lesz az ég, nagyobb havazás a jövő héten sem várható. Részletek itt>>>

Ha a hideg miatt veszélyeztetett embert lát valaki az utcán, akkor a Menhely Alapítvány regionális diszpécserközpontjait kell felhívni. Pest megye és Budapest: 1-338-4186; Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye: 76-485-582, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye: 46-506-678; Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 42-504-618; Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye: 96-512-309; Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye: 34-511-028; Baranya, Somogy és Tolna megye: 80-204-265.