Nincs pénz a parlamenti graffitik eltüntetésére

2000.06.01. 14:52
Ízléstelen falfirkák éktelenkednek a parlamenti képviselők korábbi telefonszobájában, amely ma az egyetlen dohányzásra kijelölt hely az Országházban. A politikai önkifejezés színterévé vált helyiségben a rendszerváltás utáni időkben kezdtek el szaporodni a feliratok, ám azok eltüntetésére nincsen pénze a T. Háznak.
Az egyetlen dohányzásra kijelölt hely az Országházban
A rendszerváltás előtt nem firkáltak a falra a honatyák - nyilatkozta az Indexnek egy névtelenséget kérő parlamenti hivatalnok. Az első szabad választás után azonban hamar firkák kerültek a falakra. Eleinte csak telefonszámokkal volt tele a telefonszoba belseje, később azonban a politikai önkifejezés színterévé vált a helyiség, hiszen itt büntetlenül szidhatták, szidhatják a képviselők politikai ellenfeleiket. Meglepő módon viszont nem csak politikai tartalmú rajzok láthatóak, némelyik az általános iskolai padokra emlékeztet.

Az első parlamenti ciklusban még teljesen naprakészek voltak a kiírások. Az önkényuralmi jelképek használatát megtiltó törvény elfogadásának napján például telefirkálták a falakat sarlókalapáccsal, vöröscsillaggal, illetve horogkeresztekkel.

A politikai önkifejezés színterévé vált a helyiség
Megkérdeztük Bakos Emilt, az Országgyűlés gazdasági vezetőjét: miért nem tüntetik el a falakat rondító firkákat, ő azonban nem kívánt nyilatkozni. Információink szerint a pénztelenséggel magyarázható ez az áldatlan állapot. A telefonszobában lévő telefonfülkék belseje ugyanis bőrborítású és ennek cseréjére nincsen évente pénze a T. Háznak. Amit lehet, persze lemosnak, ám sok grafiti egyszerűen lemoshatatlan, arra pedig szintén nincsen pénz, hogy lemosható borítással burkolják be a fülkéket.

Némelyik az általános iskolai padokra emlékeztet
Győri Béla, a Magyar Igazság és Élet Pártjának szóvivője szerint orvosi eset az a képviselő, vagy parlamenti szakértő, aki a telefonfülkében firkálva éli ki magát. A párt egyébként nem foglalkozik a pártot bíráló ízléstelen feliratokkal, bár Győri Béla szerint igazán lemosathatná Áder János házelnök a falakat.


  • Hírek
  • Hitelkártya