Tiszai ár: húszezer fecskefészek veszélyben

2006.06.02. 20:26
A most levonuló tiszai árhullám előreláthatóan szinte teljes egészében elpusztítja a mintegy 20 ezer páros tiszai partifecske fészkét a következő napokban. A Magyar Madártani Egyesület (MME) szerint azonban a pótköltés sikerességéhez egy kis odafigyeléssel bárki hozzájárulhat.
<>Az MME adatai alapján a partifecskék többsége éppen az árhullám érkezésekor kotlik. A fészküket elvesztő madarak a következő hetekben várhatóan pótköltésbe kezdenek a környező homokbányákban, útépítéseknél, csatornázásoknál, építkezéseknél kiásott gödrök falaiban, házalapokban.
Felére csökkent az itthoni partifecskék állománya
A partifecskék száma, élőhelyeik beszűkülése miatt egész Európában csökken, s ez a tendencia Magyarországra is jellemző. Az MME felmérései alapján 1999 és 2004 között a felére csökkent a hazai állomány. Magyarországon főleg a Tisza Tiszalök feletti szakaszán találhatóak optimális fészkelő és táplálkozóhelyek, amelyek még az áradások ellenére is biztonságosabb élőhelyek a fecskék számára, mint az emberi tevékenység nyomán kialakuló partfalak.

A Magyar Madártani Egyesület arra kéri a Tisza menti települések lakóit, építkezőket, beruházókat és építtetőket, hogy egy kis odafigyeléssel segítsenek a madaraknak.

Ha valaki partifecske telepet lát - partfal több száz lyukkal, ami előtt általában a madarak is ott cikáznak -, jelentse be a helyszínt az mme@mme.hu e-mail címen, vagy munkanapokon az MME központi számán: 275-6247, ezzel segítheti a madarak számbavételét.

Pesten tavaly le kellett állítani egy lakópark építését fecskék miatt

Sokat tehetnek a madarakért azzal is, ha a házalapokhoz, utakhoz, csatornához kiásott falakat, és a homokbányák falait egy vékony fóliával, vagy védőhálóval letakarják, ha éppen nem dolgoznak, s főleg, ha pár napig szüneteltetik a munkát. Ezzel megelőzhetik a madarak beköltözését, és a későbbi munkálatok során való elpusztítását, vagy azt a kellemetlenséget, hogy a munkát a természetvédelmi hatóság hetekre, vagy hónapokra leállíttassa.

Erre egyébként tavaly nyáron Budapesten volt példa, ahol egy lakópark építését kellett azonnal leállítani, mert az alapul szolgáló gödrökbe partifecskék százai költöztek. Ha valahová már beköltöztek a madarak, augusztus közepéig, a fiókák kirepüléséig biztosítani kell a telep zavartalanságát.

A mostanihoz hasonló, fészkelési időszakban jelentkező zöldár, igen ritkán, átlagosan nyolcévente fordul elő. Legutóbb 1998-ban volt, akkor közvetlenül a fiókák kirepülése előtt, így a vonuló madaraknak már nem maradt idejük a pótköltésre.

  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön