Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szupertitkos izraeli dokumentumok az interneten?

2004.02.09. 07:17
Szigorúan bizalmas katonai dokumentumok kerültek fel az internetre Izrael néhány "különleges" fegyveréről - állította vasárnap este egy magánkézben lévő izraeli televíziós csatorna.
A műsorban egy informatikus mutatta be a légierőnek szánt iratokat, amelyeket közlése szerint a számítógépes világhálóról töltött le könnyedén, és adott át a rendőrségnek. A letöltés pontos helyét a dokumentumok titkosságára hivatkozva nem közölte.

Szintén a bizalmas jelleg miatt csak néhány információt ismertetett a megszerzett iratok tartalmáról. Egyértelmű utalást tett viszont arra, hogy a szóban forgó különleges fegyverek között nukleáris jellegűek is vannak.

Azt is elmondta, hogy az egyik dokumentum az amerikai F-16-os harci repülőgépek legújabb változatáról szóló jelentést foglalja magában - az elemzés szerinte élesen bírálja a gépek radarrendszerének minőségét.

Egy másik jelentés pedig egy új típusú amerikai rakétáról szól, amelyből egy európai országnak is szállítottak, ez utóbbi állam viszont - állítólag politikai okokból - megtagadta, hogy Izraelnek is eladjanak néhány darabot belőle.

A műsorban megszólalt a légierő egy szóvivője is, aki szerint súlyos adatvédelmi szabályszegésről van szó, és az ügyben vizsgálatot indítottak.

A riportban az is elhangzott, nem ez az első eset, hogy bizalmas információk kerülnek napvilágra hanyagság miatt. Néhány hónappal ezelőtt ugyanez a tévéadó egy egyszerű parabolaantennával olyan képeket fogott egy éppen zajló titkos rakétaindításról, amelyet kizárólag katonai és hadiipari illetékeseknek szántak.