Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Fekete hétvége a szlovákiai utakon

2005.11.20. 10:42
Színész gázolt halálra két nőt, személyautók ütköztek kamionokkal a szlovákiai utakon. A balesetekben összesen tízen vesztették életüket. A hegyekben brutálisak az útviszonyok és sokan még nem váltottak téli gumira.
Három közúti balesetben összesen 10 ember vesztette életét Szlovákiában szombaton - tudta meg a HavariaPress. Zsolna (Zilina) felé tartva reggel az autópályán megsiklott egy kamion pótkocsija és elsodorta a mögötte haladó két autót. Az összetört Skodában és Volkswagen Golfban 3 nő és egy férfi vesztette életét, a járművek további öt utasa sérülést szenvedett. A balesetet valószínűleg az okozta, hogy a kamion a havazás és csúszós utak ellenére nyári gumikkal közlekedett.

A Magas-Tátra térségében, Svit-nél szintén a havazás és a jeges utak okoztak tragédiát. Egy Renault Kangoo a főúton egy szabályosan közlekedő kamionnak rohant, az autóban 3 ember a helyszínen meghalt, a balesetet a kocsi egyetlen utasa élte túl. Dél-Szlovákiában is halálos áldozatot követelt a gondatlanság és a gyorshajtás. Sellye (Sala) és Szenc (Senec) között két autó ütközött. A Peugeot utasai közül a 42 éves apa és a 45 éves anya a helyszínen meghalt, két lányukat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A velük ütköző Renault-ban a sofőr mellett ülő nő vesztette életét.

Gázolt a színész

Tragédiát okozott az egyik legismertebb szlovákiai színész, Marian Labuda is, mégpedig Csehországban. Az én kis falum című nagysikerű cseh film köpcös színésze Prága felé tartott, amikor az autópályán az előtte haladó kocsi megcsúszott és átsodródott a bal sávba. Az autó két utasa, egy 51 és egy 73 éves nő kiszálltak, hogy segítséget hívjanak. Szerencsétlenségükre az autópályán az utánuk jövő Marian Labuda kocsija is megcsúszott, és halálra gázolta a két nőt. A szlovák színészt kihallgatták a cseh rendőrök, majd elengedték. A hírek szerint alkoholt nem találtak a vérében, a baleset körülményeit még vizsgálják.

A szlovák és a cseh hatóságok is arra figyelmeztetik az autósokat, hogy - elsősorban a hegyekben - a következő napokban havazásra, jeges utakra kell számítani, ezért nyári gumikkal senki se induljon útnak, sőt a Tátrában és Észak-Csehországban akár hóláncokra is szükség lehet már a következő napokban.