Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Fenyő-gyilkosság: Bencze szerint nem futott lesre a rendőrség

2007.07.05. 12:21
Két ember ügyében még a szerb rendőrségre várnak a magyar hatóságok a Fenyő-gyilkosság nyomozásában. Szerdán kiderült, hogy az egyik gyanúba keveredett, Szerbiában elfogott férfi DNS-mintája nem egyezik azzal, amit a médiavállalkozó meggyilkolásának helyszínén találtak. A rendőrség szerint ez nem jelent kudarcot.

Nem futott lesre a rendőrség a Fenyő-gyilkosság ügyében, csak kizárt az elkövetők köréből egy személyt, mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva.

Nem stimmelt a minta

Az országos rendőrfőkapitány szerda este jelentette be, hogy nem egyezik meg a Fenyő-gyilkosság ügyében az a DNS-minta, amelyet Szerbiából hoztak be a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azzal, amelyet a bűnügyi technikusok gyűjtöttek össze a tett helyszínén. A Fenyő-ügyben több külföldi állampolgár keresésére kért az NNI nemzetközi segítséget. Az egyik személyt nemrég elfogták, a DNS-mintáját pedig összevetették a bűnügy helyszínén találttal, a két minta azonban nem egyezett.

Bencze szerint a férfi, akinek a DNS-éről most kiderült, hogy nem egyezik a helyszínen találttal, nem kizárólagos gyanúsítottja volt az ügynek, de nyilván "alapos oka volt" az NNI-nek, hogy a DNS-ét összevessék a rögzítettel. Megjegyezte, a nyomozás tovább folytatódik, két személlyel kapcsolatban még várják a külföldi segítséget.

A szerb hatóságok június 21-én adták át a magyar rendőrségnek annak a szerb férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság nyomozásában korábban képbe került lehetséges elkövetőként.

Sötétben tapogatóztak

Fenyő Jánost 1998. február 11-én, a Margit utcában lőtte le egy eddig ismeretlen elkövető, amikor a médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál. Az Országos Rendőr-főkapitányság négy évvel később, 2002. február 5-én szüntette meg a nyomozást, miután többször meghosszabbították annak határidejét. A döntést akkor azzal indokolták, hogy az ügyben nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek a gyilkosság felbujtójához vagy végrehajtójához vezettek volna.

2004 októberében azonban ismét elrendelték a nyomozást Fenyő János meggyilkolásának ügyében, mert a rendőrség olyan új adatok birtokába jutott, amelyek elvezethetnek a megoldáshoz.